IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман: Напрежението в Близкия изток може да забави намаляването на лихвите от ЕЦБ

Според централния банкер е по-добре да не се бърза с облекчаването на паричната политика

21:20 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Напрежението в Близкия изток представлява най-голямата заплаха за бъдещо намаляване на лихвените проценти, смята Роберт Холцман, член на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"На този етап мисля, че най-големият риск е в лицето на геополитиката, защото видяхме какво се случи в Близкия изток", заяви гуверньорът на Австрийската централна банка пред CNBC в сряда в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд.

Изказването му е в унисон с мнението на ръководителя на централната банка на Финландия Оли Рен. Във вторник той заяви, че вероятността за намаляване на лихвените проценти през юни зависи от очакваното забавяне на инфлацията, като отбеляза, че най-големите рискове за паричната политика произтичат от напрежението между Израел и Иран и войната на Русия в Украйна.

"Най-големите рискове идват в геополитическо отношение, както от влошаването на ситуацията в Украйна, така и от възможната ескалация на конфликта в Близкия изток с всичките им последици", заяви Рен. "С наближаването на лятото можем да започнем да намаляваме нивото на рестрикции в паричната политика, при условие че инфлацията продължи да се забавя според прогнозираното."

Холцман е смятан за един от най-консервативните членове на основния орган за вземане на решения на ЕЦБ и предупреди, че е по-безопасно да не се бърза с намаляването на лихвените проценти. Неотдавна той заяви пред Ройтерс, че централната банка на еврозоната би могла да намали лихвите през юни, което показва нарастващ консенсус за подобна стъпка в обозримо бъдеще.

Във вторник председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че финансовата институция се доближава до момент на понижение на лихвите, ако няма големи изненади.

"Наблюдаваме дефлационен процес, който се движи в съответствие с нашите очаквания", добави тя.

Миналата седмица Европейската централна банка отново запази разходите по заемите си без промяна, тъй като се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%. Така лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още