IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васле от ЕЦБ: Има ограничение за това доколко можем да се разграничим от Фед

Първото намаление на лихвения процент през юни в еврозоната все още изглежда вероятно

10:14 | 18.04.24 г. 3
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Европейската централна банка не може напълно да пренебрегне динамиката на инфлацията и паричната политика в САЩ, когато определя своя собствен път. Това смята гуверньорът на Словенската централна банка и член на ЕЦБ Бостян Васле, цитиран от Bloomberg.

„Дори ако условията в двете икономики може да изискват различни реакции, съществуват връзки, които служителите във Франкфурт ще вземат предвид“, заяви той в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

"Икономическата ситуация в САЩ в момента е различна от тази в еврозоната, така че е логично следствие реакциите да са други. Но това различие има граници", категоричен е Васле.

Изказването му бе отправено, след като ЕЦБ сигнализира, че е готова да намали лихвените проценти през юни, тъй като инфлацията във валутния съюз през март се охлади до 2,4%. Развитията контрастират на тези в САЩ, където постоянното нарастване на цените накара председателя на Федералния резерв Джером Пауъл да даде знак, че централните банкери ще изчакат по-дълго от предвиденото, преди да понижат разходите по заемите.

Няколко централни банкери вече заявиха, че ЕЦБ не е зависима от американската централна банка и че действа въз основа на случващото се в еврозоната. Португалският член на Управителния съвет Марио Сентену заяви пред Bloomberg в сряда, че базираната във Франкфурт централна банка не "гледа към САЩ".

Но Васле твърди, че "има значителна вероятност факторите, които обуславят по-ускорена или по-устойчива инфлация в САЩ, да се проявят и в други части на света, а също и в еврозоната". Той се позова и на "големите търговски и финансови потоци между Европа и САЩ".

Едно от опасенията е, че продължителен период на облекчаване на паричната политика в Европа, ако САЩ не действат в тази посока, може да доведе до спад на еврото. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви по-рано, че централните банкери ще наблюдават колебанията на данните "много внимателно", въпреки че не се стремят към конкретно ниво.

Първото намаление на лихвения процент през юни все още изглежда вероятно, а през следващите месеци може да последват още, ако икономическите прогнози на ЕЦБ се потвърдят от реалността, смята още Бостян Васле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
хех ... тошко мъжлето (тиквенuка) подквuкнал , да отбележи присъствие ... фактурите за внос в ЕС се плащат 42% в евра и 50% в долари ... фактурите за износ от ЕС се плащат 50% в евра и 32% в долари ... фактурите в ЕС са 100% в евра ... м.у.х.л.ь.о ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 седмица
*Васле от ЕЦБ: Има ограничение за това доколко можем да се разграничим от Фед* - Изобщо не можете! Колония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Repoman
преди 1 седмица
Намаляйте лихвите, нищо че инфлацията си е още стабилно висока и дори над обетованите 2%. Намляйте и скоро ще минем и задминем паритет на еврото с долара, и ще докараме вносна инфлация в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още