IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Английската централна банка ще намали лихвените проценти през май

Упоритата инфлация и геополитическото напрежение обаче смущават водещите централни банки

13:18 | 18.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка все още може да намали лихвените си проценти през май, смятат анализатори от инвестиционната банка Morgan Stanley. Това е изненадваща проява на оптимизъм, предвид че водещите централни банки не дават знак за подобен ход дори през юни.

"Все още смятаме, че през май ще има намаление на лихвите", заяви главният икономист Йенс Айзеншмид пред CNBC.

През последните седмици очакванията за намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв рязко намаляха, най-вече заради упоритата инфлация в САЩ. Дори Европейската централна банка, която миналата седмица сигнализира за предстоящо намаляване на лихвените проценти, съобщи, че нарастващото напрежение в Близкия изток може да застраши тези планове.

В сряда гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че перспективите на Стария континент се различават от тези в САЩ, и изрази оптимизъм, че инфлацията във Великобритания намалява, описвайки последните данни като "до голяма степен съответстващи" на прогнозите на институцията.

Инфлацията в Обединеното кралство се понижи по-малко от очакваното, като от 3,4% през февруари се забави до 3,2% през март, но не достигна прогнозираните от анализаторите 3,1% за миналия месец. Експертите на АЦБ прогнозират, че през второто тримесечие инфлацията ще се забави под целевата стойност от 2%, а по-късно през годината ще се ускори до 3%.

"Всички централни банки, до известна степен, са в една и съща лодка. Дефлационният процес е неравен, не е напълно подсигурен. Мисля, че както за Обединеното кралство, така и за ЕЦБ е ясно, че намаляването на лихвените проценти предстои, докато за Фед ще трябва да мине още време“, посочи Айзеншмид.

В понеделник Morgan Stanley ревизира прогнозата си за намаляване на лихвите на ЕЦБ, след като по-рано преразгледа и очакванията си за Федералния резерв. Сега оттам очакват и двете централни банки да намалят лихвите три пъти през тази година, като предвиждат ЕЦБ да направи първия си ход през юни, а Фед да предприеме крачка към облекчаване на паричната си политика през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още