IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е много близо до валутна интервенция, смята бивш финансов държавник

Йената е близо до ново 34-годишно дъно спрямо долара

20:07 | 23.04.24 г.
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ако японската йена продължи да отслабва, то тя ще се окаже на ръба на валутна интервенция, заяви Мицухиро Фурусава, бивш заместник-министър на финансите, в интервю за Bloomberg във вторник.

"На фона на липсата на промяна на лихвените проценти в САЩ и Япония йената поевтиня спрямо долара доста бързо. Ако тази тенденция се запази, ще се стигне до интервенция", смята той.

Коментарът му бе отправен в момент, когато японската валута е близо до ново 34-годишно дъно от 154,86 йени спрямо долара към вторник следобед. По-рано през деня настоящият министър на финансите Шуничи Сузуки загатна, че властите са готови за действия за справяне със ситуацията.

По-късно тази седмица ще се проведе заседание на Японската централна банка. Фурусава вижда възможност централната банка да повиши лихвените проценти още през юли, но той, както и почти всички икономисти, анкетирани от Bloomberg, не предвижда промяна на лихвените проценти тази седмица.

Мицухиро Фурусава очаква японските власти да се намесят на пазара, преди валутата да достигне 160 йени за долар. Някои пазарни участници, като Bank of America Corp., предвиждат валутата на Япония да достигне дори по-ниски нива.

Токио похарчи около 60 млрд. долара за интервенции на валутните пазари през септември и октомври 2022 г., когато йената доближи нивата от съответно 146 и 152 спрямо щатския долар.

Миналата седмица Сузуки направи съвместно изявление с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и южнокорейския им колега Чой Санг-мок във Вашингтон, в което заяви, че те ще продължат да се консултират отблизо относно развитието на валутния пазар. Трите държави също така признаха сериозната загриженост, която изпитват Япония и Корея във връзка с неотдавнашното рязко обезценяване на техните валути.

Основният фактор за слабата йена напоследък е разликата в лихвените проценти между Япония и САЩ, според Фурусава, който сега оглавява Института по глобални финансови въпроси в Sumitomo Mitsui Banking Corp.

Разликата в основните лихви изглежда ще остане непроменена поне до лятото, като икономистите посочват октомври като най-вероятния месец, в който Японската централна банка ще предприеме стъпки към промяна. Гуверньорът ѝ Казуо Уеда посочи във вторник в парламента, че е уместно да се поддържа благоприятна среда за известен период от време, докато в САЩ председателят на Фед Джером Пауъл и други официални лица сигнализираха, че ще е необходимо повече време, докато се стигне до намаляване на лихвите.

Очаква се на предстоящото си заседание основната финансова институция в Страната на изгряващото слънце да прогнозира 2% ръст на цените през фискалната година, започваща през април 2026 г., което отчасти отразява оптимизма, свързан със заплатите и цените. Ако банката го направи, това може да подкрепи аргументите за ход през юли, изтъква Фурусава. След това ЯЦБ може да повиши отново лихвите по-късно през годината, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още