IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинската централна банка понижи основния лихвен процент до 60%

Цените в южноамериканската страна са се повишили с 11% от февруари до март

20:30 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Toru Hanai/BloombergToru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/BloombergToru Hanai/Bloomberg

Аржентинската централна банка намали основния си лихвен процент за четвърти път, откакто президентът на страната Хавиер Милей встъпи в длъжност през декември. Сега централните банкери решиха да заложат на устойчивото забавяне на инфлацията в южноамериканската държава, предава Bloomberg.

Ръководството на финансовата институция понижи лихвите до 60% от 70% в четвъртък.

Намаляването, което беше съобщено на търговците в местната система Siopel, стана факт часове след като Милей обеща, че централната банка на страната ще продължи да облекчава политиката си, когато инфлацията се забави.

Месечната инфлация в Аржентина се забави повече от очакваното през март се за трети пореден месец, като програмата за икономии на държавния глава охлади потребителските разходи. Цените са се повишили с 11% от февруари до март, което е по-малко от очакванията на икономистите за 12,1%. В сравнение с преди година инфлацията се ускори до 287,9% - най-високото ниво, откакто страната излезе от хиперинфлацията в началото на 90-те години.

Икономическият екип на Хавиер Милей вижда забавяне на месечната инфлация много по-бързо тази година, отколкото анализаторите очакват, прогнозирайки, че увеличенията на потребителските цени ще се забавят до 3,8% до септември. Анализатори, анкетирани от Аржентинската централна банка през март, очакват месечна инфлация от 6,2% до септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още