IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се срещат пътищата на науката и технологичните решения за бизнеса с финансирането?

Как ще се използват средствата от новите програми за рисков капитал, обсъдиха експерти на форума Banking Today

13:33 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Приемаме изключително сериозно отговорността си към българското общество и поемаме своята роля в трансформацията към по-устойчива икономика. Този коментар направи Десислава Симеонова, член на кънтри тийма на „КВС Груп“ за България, изпълнителен директор МСП Банкиране на ОББ, на форума Banking Today, организиран от Investor.bg, който за седма година събра представители на банковия и финансовия свят и регулаторните органи в България.

„Устойчивостта е кръстопът, на който се срещат пътищата на науката, технологичните решения, нормативните изисквания и достъпът до финансов ресурс. Интересът на българския бизнес към финансиране е активен и това е най-вече в сектора на услугите“, обясни тя. Симеонава добави, че ролята на банките е да помогнат на бизнеса да оптимизира разходите си, затова и в ОББ подкрепят проекти, свързани с възобновяеми източници на енергия.

„Превключихме на новата вълна на финансиране на рисков капитал в иновативни бизнеси. Новите гаранционни инструменти са насочени към гарантиране на бизнес и устойчиво развитие“, съобщи Христо Стоянов, мениджър „Връзки с институционални мандати, Скандинавски страни, Балтика и ЦИЕ“ в Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

По думите му през следващите две години ЕИФ ще направи между пет и осем нови фонда за рисков капитал за капиталови инвестиции в малки и средни компании. Амбицията на Фонда е сред тях да бъде и първият в Югоизточна Европа рисков фонд за частни инвестиции в умна инфраструктура за зелена и дигитална трансформация.

„Очакваме до края на тази година първите няколко рискови фонда да оперират на пазара, а банките да направят банкови продукти по тези финансови инструменти“, посочи Стоянов и подчерта, че целта на ЕИФ е да изгради следващото ниво на рискови инвеститори, които да инвестират по-значителен по размер капитал в бизнеса и да остават в Европа, за да се конкурират глобално оттук.

Адаптация към нов бизнес

„Вътрешнофирмена дигитализация, иновации, кръгова икономика са застъпени в новите програми на Фонда“, съобщи Павел Лисев, изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда на фондовете.

Той подчерта, че дълговите инструменти на Фонда се припознават от пазара. Финансирането с приоритет „Кръгова икономика“ е в подкрепа на проекти в областта на енергийната ефективност – дейности за изпълнение на мерки въз основа на препоръки от енергиен одит, както и по-ефективно използване в производството на природните ресурси.

„През миналия период имаме 100% изпълнение на ресурса, насочен към предприемаческата среда в България, на това се надяваме и в рамките на новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, очаква Павел Лисев.

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Крум Алексиев, директор „Управление корпоративни клиенти" в  „УниКредит Булбанк", е убеден, че през миналата година бизнесът се е „справил блестящо“ в партньорство с банката. Той посочи, че са подкрепени няколко компании в първоначалната фаза на развитие, които „пораснаха“. „В предприемаческия дух е силата да променя. Търсим го, и го насърчаваме, независимо от трудната среда в последните месеци“, заяви банкерът. Той напомни, че банката е отворена за бизнес и в готовност да подкрепи добрите идеи и проекти на своите клиенти, затова има инициатива как ученици и студенти „да инвестират в себе си“.

На въпрос на Десислава Попова, главен редактор на Investor.bg и модератор на панела, защо „дигитализацията е новото черно злато", колко са важни данните, как се използва информацията, за да се правят в реално време прогнозите, Александър Станев, главен технически директор „Финансова индустрия“ в „Сирма Груп Холдинг“, обясни, че изкуственият интелект помага на технологиите.

„Бизнесът търси дигитализационните проекти и тези, свързани с устойчивостта, за да се оптимизира дейността на фирмите, за да използват повече информация с машинни алгоритми за решаване на определени задачи", обясни Станев.

Десислава Симеонова отбеляза, че всички проекти се преценяват с ЕSG критерии. „Ние сме длъжни да ги спазваме и за нашите портфейли, и за активите, в които инвестираме. Водещи са големите компании, които могат да си позволят ресурс и имат капацитет да го правят, и те служат за модел на малките“, обясни тя.

Симеонова посочи, че в социално отговорните политики има стълбове за предприемачество – „бизнесът трябва да покаже жизненост, а ние ползваме научените уроци, за да се предпазим от грешки“.

Христо Стоянов съобщи, че от миналата година в ЕИФ има модел и финансов инструмент как „позеленява“ един бизнес, но едва след две години ще може да се каже какъв е ефектът от иновационния подход. Той подчерта, че така се прави завой към устойчивост в бизнеса на фирмите.

По думите му стартъп сцената в България е на ниво, и „има десет български компании, които са банкируеми“. Стоянов е на мнение, че страната ни стои добре в конкурентната среда. „Очаквам да видя първото дружество с променлив капитал като добра форма, подходящо за стартъпи", каза представителят на ЕИФ. „По този модел се правят стартъпи в Силициевата долина и проектът у нас вече е факт в резултат на инициативата на гражданското общество“, допълни той. 

Христо Стоянов е категоричен, че това е моделът за по-лесно привличане на стартъпи и начин те да остават в България.

Павел Лисев напомни, че 30% от финансирането на ЕС е за инвестиции и в следващия програмен период изискванията се пренасят към фирмите. По думите му стартъп екосистемата в България ще бъде подкрепена с 500 млн. лева инвестиции за рисков капитал. Според него страната ни изостава от средните нива в ЕС, но тенденцията е да ги достигнем и България да стане лидер в Централна и Източна Европа, а защо не и паневропейски.

Повече киберсигурност

Александър Станев подчерта, че фирмите целенасочено инвестират в сигурността на системите си, дори създават клъстери от организации, като по този начин намаляват общата цена на услугата при ползване експертизата на доказани специалисти.

Крум Алексиев добави, че банките имат интерес да обезпечат процесите на дигитализация и създават канали за сигурност с все повече инвестиции.

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка, „Инвестбанк“ АД и Българската банка за развитие. Основни партньори са MFG, Sirma и Българо-американска кредитна банка.

Събитието се организира с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Фонд на Фондовете, Devin, LATE CAFÉ & ROASTERY, VINOPOLY, White Bite Catering, J Point Group и DiKa.

Институционални партньори са Българската стартъп асоциация (BESCO) и Българска финтех асоциация.

Медийни партньори на Banking Today са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg и Cash.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още