IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка се доближава до първото понижение на лихвите от 2020 г.

Засега обаче финансовата институция оставя разходите по заемите без промяна

14:19 | 09.05.24 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка направи още една стъпка към понижаване на лихвените проценти, като втори централен банкер подкрепи намаляването им, а гуверньорът Андрю Бейли заяви, че е „оптимист, че нещата се движат в правилната посока“, предаде Ройтерс.

В четвъртък АЦБ съобщи, че Комисията по паричната политика е гласувала със седем на два гласа за запазване на лихвите на 16-годишния връх от 5,25%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха разделение на гласовете на осем на един за запазване на разходите по заемите.

Централната банка вече задържа лихвения процент непроменен на шест поредни заседания, но намекна, че първото намаление от март 2020 г. насам може да се случи още на следващото заседание през юни.

По-рано министър-председателят на Великобритания Риши Сунак заяви, че икономиката се обръща в правилната посока. Той се бори за позиции сред избирателите на фона на предстоящите парламентарни избори в страната по-късно тази година.

В изявлението след заседанието на Английската централна банка от днес се посочва, че екипът ѝ ще следи внимателно следващите кръгове от икономически данни.

„Комисията ще разгледа предстоящите данни и как те дават надежда, че рисковете за устойчива инфлация намаляват. „Въз основа на това ще продължим да дискутираме за какъв период от време лихвеният процент следва да бъде запазен на сегашното си равнище“, заявяват още оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още