IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли от АЦБ: Не е нужно инфлацията да спадне до 2% преди да намалим лихвите си

Английският гуверньор не отхвърли пазарните залози за разхлабване и омаловажи техническата рецесия от края на 2023 г.

21:50 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че не е необходимо инфлацията да пада до целта си от 2%, преди централните банкери да гласуват за понижаване на лихвите, пише Bloomberg.

Бейли заяви пред финансовата комисия на британския парламент във вторник, че пазарните залози за намаляване на лихвените проценти тази година „не са неразумни“, омаловажавайки факта, че икономиката на Обединеното кралство изпадна в рецесия.

Коментарите предполагат, че централната банка вече се насочва към разхлабване на затегнатата парична политика, докато инфлацията се забавя. Въпреки че се очаква ръстът на цените временно да спадне до целта през пролетта, централите банкери следят и увеличението при заплатите и услугите за признаци на упорит ценови натиск, който отслабва, преди да отпуснат хватката си.

„Очевидно не е необходимо да чакаме инфлацията да се върне към целта, преди да намалим лихвите. Надявам се да съм достатъчно ясен – това не е необходимо“, каза Бейли.

Той допълни, че има „окуражаващи сигнали“ при ключовите индикатори, наблюдавани  АЦБ, но подчерта, че централните банкери се стремят към  „устойчив напредък“.

Пазарите промениха своите залози за намаляване на лихвените проценти след коментарите на Бейли. В момента инвеститорите прогнозират, че първото намаление на лихвите ще бъде направено през август, като залагат на три понижения от по 25 базисни пункта през 2024 г.

Бейли не отхвърли пазарните прогнози по време на изслушването във вторник.

„Те (пазарите) смятат, че ще намалим лихвите през останалата част от тази година“, каза Бейли. „Ние обаче не казваме кога или с колко, но мисля, че можем да признаем, че при текущото ниво прогнозата, на фона на идеята за устойчивост, не е неразумно пазарът да мисли така.“

Управителят също така омаловажи значението на данните от миналата седмица, които показаха, че Обединеното кралство е изпаднало в техническа рецесия през втората половина на миналата година.

Той заяви, че резултатите показват "много слаба рецесия" и открояват "видими признаци на растеж".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още