IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийн от АЦБ: Това че инфлацията за кратко достигна целта, не означава, че сме победили

Според нея борбата с ръста на цените е възпрепятствана от Brexit и пандемията

20:40 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Меган Грийн, част от комисията, определяща лихвите в Английската централна банка (АЦБ), заяви, че трябва да има повече признаци, че упоритият ценови натиск отслабва, преди централните банкери да обмислят намаляването на лихвите, пише Bloomberg.

Грийн подчерта забавянето на  ръста на заплатите в Обединеното кралство и инфлацията при услугите по време на реч в четвъртък, но заяви, че силата им във Великобритания се откроява.

„Нужни са ми още доказателства, че инфлацията не е толкова упорита, колкото се опасявахме преди, за да обмисля да гласувам в полза на разхлабването“, коментира тя по време на реч пред Fitch Ratings в Лондон.

Поради бързия растеж на заплатите и инфлацията в сектора на услугите, политиката „ще трябва да остане рестриктивна за известно време, за да може инфлацията да се върне устойчиво към целта“, каза тя.

Коментарите ѝ подсказват, че Грийн не бърза да премине към намаляване на лихвените проценти въпреки рецесията в Обединеното кралство в края на годината и напредъка по отношение на инфлацията. С думите си тя подкрепи скорошните коментари на гуверньора Андрю Бейли и главния икономист Хю Пил, които подсказват, че АЦБ не вярва, че битката ѝ да охлади инфлацията обратно до целта от 2% е приключила.

Пазарите обаче промениха залозите за намаляване на лихвите през последните дни след по-слабите от очакваното данни за инфлацията и брутния вътрешен продукт (БВП). Понастоящем инвеститорите очакват първото намаление на лихвите да се случи до август.

„Не мисля, че можем да обявим победа, само защото общата инфлация достигна целта ни за момент“, каза тя в неформален разговор след това.

Според нея борбата с инфлацията е възпрепятствана от Brexit и пандемията, които водят до по-слабо предлагане.

Тя каза, че Великобритания е изправена пред шок от търговските условия, който е „дори по-голям и по-дълготраен, отколкото в ЕС“ и затегнат пазар на труда, подобен на този в САЩ. Рискът от упорита инфлацията е „по-голяма заплаха в Обединеното кралство, отколкото в САЩ“, добави тя.

Грийн добави, че ръстът на заплащането трябва да се забави още повече, за да може„инфлацията в услугите да се върне устойчиво към целевите нива“, което потенциално ще направи „последната миля“ в борбата най-трудната.

Отделно, Катрин Ман, най-ястребово* настроеният член на Комисията, заяви, че централните банкери може да трябва да се изправят по-сериозно срещу инфлацията заради „по-неизвестната“ страна на предлагането.

Ман, която продължи да настоява за по-високи лихви и този месец, също подчерта удара, който Великобритания нанесе на икономиката си, гласувайки да напусне Европейския съюз. Тя цитира стари данни, които покачват, че намалелите бизнес инвестиции покрай Brexit, са стрували около 1000 паунда на всеки британец.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още