IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на АЦБ: Още сме далеч от намаляване на лихвите

Нужни са повече доказателства, които да подкрепят евентуална низходяща корекция, категоричен е Хю Пил

21:36 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първото намаление на лихвите от страна на Английската централна банка (АЦБ) остава далеч въпреки сигналите, че разходите по заеми вероятно са достигнали пик, изтъква главният икономист на регулатора Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

Обръщайки се към регионалните агенти на централната банка след силно разделения вот относно основния лихвен процент, който остана непроменен на ниво от 5,25%, Пил каза, че политиката трябва да остане рестриктивна, докато инфлацията не се охлади достатъчно.

Забележките му смекчиха очакванията за бърза поредица от намаления на лихвите тази година. Инвеститорите се отказаха от залозите за низходяща корекция от един процентен пункт до декември след коментарите на Пил. Те също така реагираха на данните от САЩ, които показват, че американската икономика създава много повече работни места от очакваното – сигнал за Федералния резерв, че има още време преди да започне с разхлабването на паричната политика.

Въпреки че прогнозите на АЦБ показват, че скоро ще се необходими по-ниски разходи по заеми, за да се избегне рецесия, Пил смята, че тези прогнози са „условни“ и включват инфлация, която се развива по начина, по който очакват централните банкери.

Оценките на АЦБ, публикувани заедно с гласуването, показват, че има значителен риск при задържането на лихвите на ниво от 5,25% за твърде дълго време. При такъв сценарий, Великобритания ще изпадне в рецесия, която ще продължи 18 месеца.

Пил обаче търси повече доказателства, които да подкрепят евентуален ход на понижение на лихвите.

„За мен поне все още нямаме достатъчно доказателства“, признава той, добавяйки: „Така че този момент е все още далеч“.

Преди няколко седмици трейдърите залагаха, че лихвите ще паднат до 4% до декември.

Пил добавя, че АЦБ ще поддържа „рестриктивността в позицията на своята политика“, докато „не бъдем сигурни, че можем да започнем да се движим напред с намаляването на нивото на ограничение“.

Главният икономист на регулатора добави, че остава загрижен за „слабата“ активност в Обединеното кралство, въпреки че гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли каза пред медиите в четвъртък, че икономиката изглежда се възстановява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още