IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"УниКредит Булбанк" повиши прогнозата за растеж на българската икономика

Икономистите прогнозират ръст до 3,2% през 2022 г. на фона на очаквания за по-висока инфлация до 18% на годишна база през декември

17:56 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономистите на "УниКредит Булбанк" повишиха прогнозата за растеж на българската икономика за 2022 г. с 0,5 процентни пункта до 3,2%, след като ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на годината надмина очакванията. Добрите резултати се дължат на потреблението и износа, които успяха да компенсират напълно спада в инвестициите, посочват анализаторите с ръководител главния икономист Кристофор Павлов.

Това е второ повишение в прогнозата през тази година, след като през юни те коригираха очакванията си за развитие на българското стопанство и от прогнозирания ръст от 1,4% през април го повишиха почти двойно на 2,7%.

Очакванията на икономистите са за плитка и краткотрайна рецесия в края на тази и началото на следващата година. Забавянето на растежа основно ще се дължи на по-ниските темповете на нарастване на реалните доходи в отговор на очакванията за по-високи цени на енергията и храните, предвидени в новия глобален сценарий на "УниКредит". Освен това очакванията са Европейската централна банка да предприеме по-голямо увеличение на основната лихва, което да доведе до по-затегнати финансови условия в еврозоната и следователно по-забележимо увеличение на разходите по обслужване на кредитите на домакинства и фирми, спрямо очакванията преди три месеца.

На фона на утежнената вътрешната и външна среда, основният сценарий на "УниКредит Булбанк" предвижда забавяне на ръста на реалния БВП до 0,5% годишно през 2023 г., спрямо очакван растеж от 2% в прогнозата на банката, която беше изготвена преди три месеца. прогноза УниКредит Булбанк прогноза УниКредит Булбанк

Няколко фактори ще помогнат на икономиката да избегне по-значимо забавяне на растежа, през следващата година, очакват в банката.

Силният ръст в износа на храни, боеприпаси и в по-малка степен на електроенергия, ще бъде слабо засегнат от очакваното забавяне в растежа на икономиките от еврозоната и ще продължи да подкрепя икономическия растеж.

Друга причина е силният ръст на кредита. Всички категории кредити, включително заемите от небанкови финансови институции, ускоряват растежа си досега през годината. Това показва, че най-вероятно ръстът на потреблението, финансирано с кредит, ще продължи да бъде висок поне до края на тази година.

Мерките за фискална подкрепа, които правителството въведе през юли, които според нашата оценка са за около 2,6% от БВП годишно, също трябва да спомогнат за смекчаване отрицателното въздействие на високата инфлация в края на тази и началото на следващата година, коментират икономистите.

Според тях решението да се запазят фиксирани цените на електроенергията за домакинствата и да се субсидират тези за фирмите (чрез прехвърляне в бюджета на свръхпечалбите на държавните дружества производители на електроенергия) ще намали натиска върху цените в момента на достигане на върховите стойности на инфлацията, което ще подкрепи реалните доходи, като в същото време ще способства инфлационните очаквания на бизнеса и домакинствата да не нараснат прекалено много.

Прогнозата на икономистите на банката е инфлацията да достигне 18% на годишна база през декември. Тази стойност е много по-висока от прогнозираната преди три месеца и очакванията са да остане висока за по-продължителен период от време.

Анализът показва, че инфлацията при храните все още не е достигнала върха си, но ръстовете на тримесечна база показват признаци на известно успокоение. Значително по-високият от предвиждания скок в инфлацията на енергийните цени ще засегне и неенергийните компоненти, като очакванията са базисната инфлация да се нуждае от повече време, за да достигне пиковата си стойност и да го направи на значително по-високо ниво, спрямо прогнозата преди три месеца. 

Последните данни за пазара на труда сочат за наличието на положителна комбинация от нарастваща заетост, намаляваща безработица и увеличен коефициент на участие на хората в трудоспособна възраст на пазара на труда.

В същото време в УниКредит Булбанк отчитат, че ръстът на заплатите спадна под средната инфлация през второто тримесечие на тази година, и предполагат, че ръстът на реалните заплати ще остане отрицателен в следващите няколко тримесечия.

Очакванията на икономистите на "УниКредит Булбанк" са действието на мерките за фискална подкрепа, въведени в средата на тази година с цел смекчаване на отрицателните ефекти от високата инфлация, да се удължи до края на 2023 г., както и да бъдат разгърнати допълнителни фискални мерки, еквивалентни на около 0,5% от БВП, като част от усилията на правителството да се погрижи за най-уязвимите домакинства и фирми.

Последна актуализация: 17:57 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още