IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни промени целят да подобрят контрола върху обмена на данни в ЕС

От 1 март догодина акцизен календар ще въведе увеличение на минималното акцизно облагане на цигари и тютюневи изделия в следващите четири години

15:10 | 09.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Правителството одобри проектозакон на Данъчно­-осигурителния процесуален кодекс, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

С него в българското законодателство се въвежда европейска директива за административно сътрудничество в областта на данъчното облагане, чиито разпоредби трябва да са в националното законодателство до 31 декември 2022 г.

С промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс трябва да се подобри цялостната уредба на обмена на информация и административното сътрудничество с разширение на автоматичния обмен. Целта е да се прецизират основни понятия и се подобряват съществуващи процедури, след като в практиката са били установени неясноти.

В обхвата на автоматичния обмен за данъчни цели се включва и информация, предоставяна от оператори на цифрови платформи, за доходите, получени от продавачите, които извършват дейност чрез тях. Основна цел на предложенията е противодействие на укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане и усъвършенстване на правилата за прозрачност в данъчната област в страните на Евросъюза.

В допълнение се предлага в Закона за акцизите и данъчните складове да се въведе акцизен календар за период от четири години, считано от 1 март 2023 г., с който ще се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително и електронните цигари, които съдържат никотин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още