fallback

Симеон Дянков: Под въпрос е дали ротационният кабинет ще се справи с еврозоната

Ключът за успеха на кабинета е в Христо Иванов, посочи бившият финансов министър

12:33 | 05.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Има много сили, които не искат да има редовен кабинет, но трябва да има редовно правителство, което да работи за приемането на България в Шенген и еврозоната. Този коментар по bTV направи бившият министър на финансите Симеон Дянков. Успех е съставянето на правителство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, посочи той.

Според него акад. Николай Денков и Мария Габриел ще успеят да работят добре.Той напомни, че страната ни няколко поредни години не покрива Маастрихтските критерии и изрази съмнение, че ротационното правителство ще успее да вкара страната ни в еврозоната.

Политическата конюнктура

„Вътре в партиите има голямо недоволство, ще има трудности, но ако се погледне политическата палитра на България, това би било най-стабилната коалиция", посочи Дянков и като пример за политическите настроения у нас даде партия „Възраждане“ и БСП, които не искат да има правителство. „В България е имало една част от бизнеса, показахте и братя Галеви, който е израснал по начини, по които в една европейска икономика няма как да се правят пари. Затова нито им харесва Шенген, нито еврозоната“, коментира той.

Бившият финансов министър е на мнение, че този кабинет може да издържи известно време, ако покаже успехи за влизането на България в Шенген, еврозона, направи съдебна реформа и бюджет.

По думите му колко време ще работи правителството зависи от Христо Иванов. „За мен ключовата фигура не е в кабинета, а е в парламента – това е Христо Иванов. За мен ключът за успеха на кабинета и колко месеца той ще работи е в Христо Иванов“, заяви Дянков и се надява, по темите, които засягат публичните финанси, да го подпомагат основни експерти като Атанас Славов, Надежда Йорданова, Георги Ганев и Мартин Димитров.

Държавният бюджет

Бившият финансов министър смята, че удължаването на бюджета не е проблем. „Спекулира се, че ще спре плащането на пенсиите – това не е така, има достатъчно пари. Поне до септември нещата ще са нормални. След това трябва да има бюджет, а и за следващата година“, обясни той.

Въпреки това Дянков е на мнение, че инфлацията в България е голяма, като същото важи и за дефицита.  „Няма да успеем следващата година дори да кандидатстваме за еврозоната, при положение че не изпълняваме критериите", посочи Дянков. „Абсолютно невъзможно е при 4% дефицит да се влезе в еврозоната“, допълни гостът.

Той е на мнение, че президентът Румен Радев се е справил добре с избора си на служебен кабинет. „Ако имаше слабости в това служебно правителство, те бяха при вицепремиера Атанас Пеканов, който не успя да се справи с Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да сме под дефицит 3% и с по-ниска инфлация. Това се изпусна по време на предишния редовен кабинет, когато Асен Василев беше финансов министър“, отбеляза Симеон Дянков и се надява „този път да си е научил урока“.

Бившият финансов министър подчерта, че в първия кабинет на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е справил слабо като финансов министър, но смята, че е израснал много. „Трябва да говори с хората в парламента. В Министерството на финансите има много отлични хора. Да работи с тях и да не прави чистки, защото това са хората, които ще ни вкарат в еврозоната“, съветва Симеон Дянков. Той е убеден, че само с лични разговори и компромиси не се влиза в еврозоната и призова Асен Василев да не прави стари грешки от редовния кабинет, а да работи с ГЕРБ и да иска съвети от коалиционните си партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 05.06.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още