IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците подкрепиха минималния данък за международните корпорации

Това беше последната пречка пред идеята на ОИСР

18:54 | 18.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарците подкрепиха на референдум минималния данък върху дейността на международните корпорации, предложен от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), пише Bloomberg. Идеята е дейността на големите компании да бъде облагана с поне 15% на мястото, в което се извършва дейността. Тя беше одобрена от 130 държави, сред които и България, през лятото на 2021 година. Само няколко държави бяха против - сред тях Унгария и Ирландия, но постепено и тяхната съпротива беше сломена.

Предложението срещна подкрепата на 79% от гласоподаваталите, сочат предварителните данни от допитването, цитирани от местни медии.

Вотът беше очакван на базата на социологическите проучвания и премахва последното препятствие пред инициативата. Минималният данък може да бъде въведен през следващата година, допълва още Bloomberg.

Със слоганът "Така парите ще останат в Швейцария" правителството, а и повечето швейцарски партии, насърчиха подкрепата за промяната. Според изчисленията на властите минималният данък ще донесе годишни приходи между 1 млрд. и 2,5 млрд. швейцарски франка (1,1 млрд. и 2,8 млрд. долара).

Bloomberg отбелязва, че гласуването не може да бъде определяно като вот на доверие за правителството, което отнесе много критики относно кризата около Credit Suisse.

Предварителните данни сочат, че 58% от швейцарците подкрепят и плановете на правителството за въглеродна неутралност до 2050 година. Предложението предвижда намаляване на емисиите въглероден диоксид с 50% спрямо нивата през 1990 година до 2030 година.

Швейцария е една от малкото държави по света, която подлага на директно гласуване целите за борба с климатичните промени. Сегашното предложение е смекчена версия на предишния закон, който предвиждаше тотална забрана на всички изкопаеми горива, но въпреки това е доста "екстремно" по мнението на законодателната власт и част от гражданите.

Подкрепа печели и третото предложение в референдума - план с мерки за борба с коронавируса, включително и мониторинг на заболяването и проследяването на заразата да остане в изчакване и да бъде реактивиран в случай на нужда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
Не е последната пречка.Американският конгрес е доста скептичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още