IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК влиза в битка с правителствата за увеличаване на бюджета с 66 млрд. евро

Брюксел иска още пари, за да покрие нарастващите разходи за лихви и ангажиментите, произлизащи от войната в Украйна

18:38 | 20.06.23 г. 6
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Брюксел среща съпротива от пестеливите европейски правителства, търсейки допълнително 66 млрд. евро за общия бюджет на блока, за да покрие нарастващите разходи за лихви, свързаните с миграцията разходи и ангажиментите, произлизащи от войната в Украйна, съобщава Financial Times.

Като част от преразглеждането на седемгодишния бюджет на ЕС, предложено във вторник, Европейската комисия търси подкрепа за пакет от 50 млрд. евро за Украйна до 2027 г., една трета от които ще бъдат под формата на безвъзмездни средства, а останалите – заеми, както и средства по други пера на бюджета. Комисията планира още да създаде целенасочен механизъм за управление на прекомерните разходи за лихви с индикативна стойност от малко под 19 млрд. евро в рамките на 4-годишен период.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече искането за допълнителни средства „много целенасочено и ограничено предложение“, което цели да отговори на свят, който се промени радикално от съставянето на последния 7-годишен бюджет на ЕС през 2021 г.

Редица страни обаче, включително Германия и Нидерландия, ясно показват, че макар да подкрепят допълнително финансиране за Киев, те очакват от ЕК да предприеме дисциплиниран подход към бюджета си в момент, който националните финанси също са под натиск.

Германският финансов министър Кристиан Линднер предупреди в петък, че европейските столици са изправени пред „много трудни преговори по бюджета“ у дома и че „сега не е моментът от страните членки да се иска още финансиране“. Той добави обаче, че позицията към подкрепата за Украйна е различна.

Всички искания за нови пари в сфери, различни от Украйна, ще бъдат „много трудни за прокарване“, казва дипломат от северноевропейска страна във вторник, докато Комисията се готви да представи бюджетните си предложения. В понеделник финансовият министър на Франция Брюно льо Мер каза, че Париж ще спести „поне 10 млрд. евро“, за да ребалансира френските публични разходи до 2027 г.

Инструментът за лихвени плащания ще бъде създаден, за да управлява нарастващите разходи, произлизащи от общите заеми съгласно програмата за възстановяване от Covid-19 в размер на 800 млрд. евро, договорена от страните членки през 2020 г. Тези разходи се увеличиха спираловидно, тъй като централните банки вдигат основните лихви в отговор на рекордната инфлация в еврозоната, а еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан каза пред евродепутатите по-рано през юни, че свързаните с дълга разходи само през 2024 г. ще се удвоят от 2,1 млрд. евро на 4 млрд. евро.

Всяко предложение с искане за нови средства от страните членки за преодоляване на по-високите разходи по дълга обаче ще срещне тежки въпроси от пестеливите държави, призовавайки ЕК да намери средства от другаде.

„Не очаквахме мащаба на увеличения на лихвите“, признава дипломат на ЕС. „Имаме интерес да бъдем възможно най-надеждните и да покажем, че сме надежден емитент на дълг“.

Комисията разкри и планове да създаде нови т.нар. собствени ресурси – предимно идващи от данъци и налози в целия блок – които могат да бъдат използвани за изплащане на дългове по фонда за възстановяване през следващите десетилетия. Те включват нов налог, свързан с бизнес секторите на държавите членки, но постигането на единодушна подкрепа за тези нови приходни линии ще бъде много трудно.

Брюксел отправи допълнителни искания за финансиране и в други области, включително 15 млрд. евро за миграция и подкрепа за съседни страни и план от 10 млрд. евро за подкрепа на технологични инвестиции.

Основна цел на прегледа на бюджета е да се постави финансовата подкрепа за Украйна на по-стабилна основа. Това налага създаването на механизъм за финансиране, който ще гарантира евтини заеми, подкрепящи публичните финанси на Украйна през следващите четири години, разширявайки програма на ЕС на стойност 18 млрд. евро тази година.

Според дипломати искането на ЕК за още подкрепа за Украйна ще бъде най-малко спорният елемент в обсъждането на бюджета предвид споделената цел на ЕС за подкрепа на Киев и отбраната му среща руската инвазия.

Пакетът от 50 млрд. евро „ще даде видимост на украинците и ще изпрати сигнал към САЩ и Великобритания, че имат таван и няма да платим за всичко“, казва европейски дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
До: Gna ... спасявай се докато имаш сила ... чемодан , вокзал и в питер при свuнята пригожин на служба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: mr. Yoda ... *** , зачервиха ли ви филийките при травepсата митрофанова , а ?! зор , зор , зор за Бахмут половин година и са кво ?! вчера сте повърнали нова порция ... хихи ... втората най-могъща в Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: mr. YodaБе май я ндуваш ти, копейка жалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 10 месеца
ЕК да надува гайдата.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 9
Gna
преди 10 месеца
В момента целия свят гледа и се чуди докъде ще стигне нахалството на ЕС и бандата дърти клоуни начело. Тя Европа 1 война не е спечелила, но иначе легна и печати пари все едно е някъв хегемон и може да диктува правилата. ЕС да се стяга, че война има да води и да издържа Украйна тепърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
cyclop
преди 10 месеца
66 милиарда за превземащата Европа армия от мигъри и за горене в пещта за усвояване на пари Украйна? И урцула Фонлайнен казва че е супер добре? Абе кво стана с ония няколко милиарда ненужни, нежелани, неработещи, експериментални вацини дето Йрцула поръча? Нищо нали? Комисионната за надгробни камъни на децата й да отиде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още