IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Бюджетът е изпълним и ще се задържи с дефицит от 3%

Ако някой трябва да се притеснява от този бюджет, това е ГЕРБ, смята проф. Даниела Бобева

19:53 | 09.07.23 г. 9
Финансовият министър Асен Василев. Снимка: Люба Филипова, БГНЕС
Финансовият министър Асен Василев. Снимка: Люба Филипова, БГНЕС

Бюджетът, макар и трудно, е изпълним, реалистичен и ще се задържи с трипроцентов дефицит. Това каза министърът на финансите Асен Василев пред bTV.

От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, каза още Василев. Пенсиите от 1 юли вече се увеличиха, а за догодина отново е заложено увеличението им - по швейцарското правило, допълни той. За размера на „майчинските“ Василев посочи, че в проекта на бюджета е заложено те да са 780 лв.

Няма да се вдигат ДДС ставките за ресторантьорите, но заплатите да минават по банков път, а неиздаването на касов бон на клиентите да бъде основание за неплащане от тяхна страна на сметката, каза още той и допълни, че това ще стане факт от 1 август.

Василев посочи, че дефицитът трябва да е три процента, защото все още европейската икономиката е в криза и да се правят супер рестриктивни бюджети не е нито пожелателно, нито смислено. През последните две-три години се видя, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити, а в същото време да се прави нормална европейска политика и да намаляват неравенствата. Видя се, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха и не се наложи да се взимат големи дългове, даже напротив, България отчете ръст от 3,9 на сто според Евростат, посочи още той.

В отговор на въпрос дали тези мерки подхраниха инфлацията Василев посочи, че дефицитът на касова основа е 0,8 процента и инфлацията не е драматична. Инфлацията идва у нас основно по линия на цени на храните и цени на енергията, допълни Василев. По думите му, ако се опитаме да потиснем цените на храните, стоките веднага ще тръгнат за износ.

По думите му цените на храната се вдигнаха заради зърнената криза и заради цените на торовете. След спад на цената на торовете спаднаха или се задържаха цените на храните, посочи още той. Зърното обаче продължава да не се изнася, а това, което се случва в Запорожие, създава допълнителен риск, каза още Василев. Ако не стане нещо изключително неприятно, би следвало до есента или зимата пазарът да се нормализира, прогнозира той.

И припомни, че имаме инвестиционна програма с предвидени над 8 млрд. лв. Проблемът е, че министерствата не успяха да си направят поръчките, да си определят изпълнители и да усвоят парите, каза още той.

По-рано днес проф. Даниела Бобева, финансист, бивш министър и вицепремиер и преподавател в УНСС, прогнозира, че бюджет 2023 г. има достатъчна подкрепа и ще бъде приет.

"Бюджетът никак не е лош, ако бъде изпълнен. Той е единственият възможен в тази ситуация, колкото и рискове да има пред него", каза още тя.

Според нея, ако някой трябва да се притеснява от този бюджет, това е ГЕРБ, защото те ще управляват след изтичането на първия ротационен етап на правителството "Денков-Габриел":

"Затова не съм изненадана, че много депутати от ГЕРБ коментират какво се случва с този държавен бюджет. Ротационното правителство може да се окаже един добър вариант за по-голяма устойчивост на публичните финанси, защото вътре ще се контролират сегашното правителство със следващото. Очаквам ГЕРБ да бъдат доста по-разумни в дебатите в парламента", каза Бобева.

"Не сме имали такъв министър на финансите от въвеждането на валутния борд насам. Толкова разточителен, който откликва на всяко желание за увеличаване на доходи... Не бих се изненадала, ако той никога не успее да направи бюджет с излишък, както много финансови министри правеха. Всеки министър иска да бъде добър и да раздава, но истината е, че добрият министър е този, който може да казва "Не". ... Желанието за покачване на заплати на този етап е доста безотговорно, защото първо - имаме няколко месеца дефлация, второ - гледаме данните за последния месец и за цените на производител, които също намаляват, което гарантира общо намаляване на цените за следващите месеци. Така че няма основания за сериозни протести", коментира още тя.

Проф. Бобева подчерта, че най-грубата грешка, която ще направи правителството, е изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия в енергетиката и военно-промишления комплекс.

"С тази политика се обезсмисля реформата, започната от предишните правителства. Изземването има две много сериозни последици. Първият проблем е, че се поставя под съмнение зеленият преход и ангажиментите, които сме поели с подписването на Зелената сделка. Вторият проблем е, че не се оставя никаква възможност на мениджмънта на тези предприятия да ги стабилизира. Това вече е много сериозно, защото, ако трябва да се спасяват в лоши времена, те ще тежат на бюджета на държавата и сакралните 3% ще станат немислими", отбеляза Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 11
cyclop
преди 9 месеца
До: zelka007 спри се пък и ти да ходиш подир мен бе, путтко вмммирисана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... тоя па , недъгъв ... кой го грее за плоскоземец ве ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
cyclop
преди 9 месеца
В лайййняния форум има едно мйдеррааторче Хъ Уйййиий, което ходи подир мен да ми редвактира мненията по свой вкус. Не понеже има нещо обидно, а понеже не го кефи. Може ли да му каже някой на това мазно пееедалче какво значи мъъдератор? Не значи да си редактираш мненията по свой вкус, Хъ Уиийй чо. И ти не ме кефиш, амма не ходя след теб да ти избивам куровете от устата, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
cyclop
преди 9 месеца
В лайййняния форум има едно мйдеррааторче Хъ Уйййиий, което ходи подир мен да ми редвактира мненията по свой вкус. Не понеже има нещо обидно, а понеже не го кефи. Може ли да му каже някой на това мазно *** какво значи мъъдератор? Не значи да си редактираш мненията по свой вкус, Хъ Уиийй чо. И ти не ме кефиш, амма не ходя след теб да ти избивам куровете от устата, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
cyclop
преди 9 месеца
В *** форум има едно *** Хъ ***, което ходи подир мен да ми редвактира мненията по свой вкус. Не понеже има нещо обидно, а понеже не го кефи. Може ли да му каже някой на това мазно *** какво значи ***? Не значи да си редактираш мненията по свой вкус, Хъ *** чо. И ти не ме кефиш, амма не ходя след теб да ти избивам куровете от устата, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
3
rate up comment 4 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Да *** и държавата ако язе класирам поръчките на първичните дилъри на ДЦКата градина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелнатарубля ... а за копейкопоклонниците важи : ловят вятъра ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
danchomentata
преди 9 месеца
Риба се лови в мътна вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още