IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц подкрепя затягането на бюджетния колан в Германия

Бюджетът на страната за следващата година свива разходите във всички направления с изключение на отбраната

14:57 | 14.07.23 г. 3
Канцлерът на Германия Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP
Канцлерът на Германия Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя плановете за съживяване на германската традиция да се ограничават държавните разходи въпреки засилващата се вълна от искания за модернизиране на най-голямата икономика в Европа.

Управляващата коалиция на Шолц одобри по-рано този месец финансовия план за 2024 г. В него е заложено намаление на нетните нови заеми до най-ниските нива отпреди пандемията.

Фискалната консолидация е насочена към връщане към конституционния лимит на дълга след отмяната му за три години заради пандемията, пише Bloomberg.

„Връщаме се в правия път по отношение на бюджета“, коментира Шолц в петък в Берлин по време на пресконференция.

Германия е изправена пред редица предизвикателства. Нейната енергийна система не подкрепя производителите с достатъчно достъпна и чиста енергия, а застаряващата работна сила предполага ръст на социалните разходи, като това изправя компаниите и пред изострящ се недостиг на работна ръка.

Има също искания за инвестиции във физическа и цифрова инфраструктура, така че страната да влезе в крак с други икономики.

Шолц е подложен на натиск да изпълни ангажиментите си да се справи с новата епоха във външната политика на фона на войната на Русия срещу Украйна, докато вътрешни въпроси – като противоречивата реформа на отоплението на жилищата например, предизвикаха обществени вражди в неговата коалиция и разочароваха избирателите.

Подкрепата за управляващите партии в Германия спада. Графика: Bloomberg Подкрепата за управляващите партии в Германия спада. Графика: Bloomberg

Бюджетът за следващата година свива разходите във всички направления с изключение на отбраната.

На пресконференцията Шолц пое ангажимент страната му да продължи да изпълнява целите на НАТО за изразходване на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. Той обаче не казва как точно ще финансира това, след като специалният бюджет за отбрана от 100 млрд. евро се изчерпа през 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 10 месеца
Ти Шолц мало...умен катър предател сволч немецкая ***...ва позор за Немската нация *** без никакво мнение изпълнител на Американските изисквания и нареждания формален кукла която даже не разбира това което мну заповядат да изпълнява .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 10 месеца
Германия потъва безвъзвратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
При положение,че в Германия се вляха последните пет години 2 милиона души , предимно млади мъже, и продължават да говорят как не им достига работна ръка, според мен това говори съвсем ясно,че тези хора нямат намерение да работят в новата си държава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още