IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не рейтингът, а икономиката на САЩ ще пострада от спирането на работата на правителството

Това прогнозира управляващият директор на рейтинговата агенция S&P Global Ratings Джойдийп Мукерджи

22:25 | 29.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предстоящото спиране на работата на правителството на САЩ заплашва икономиката, като вероятно няма да помрачи рейтинга на държавния дълг на страната, заяви Джойдийп Мукерджи, управляващ директор на S&P Global Ratings, цитиран от Bloomberg.

За разлика от задънената улица с тавана на държавния дълг на САЩ по-рано тази година, „спирането не повишава риска от събитие на неизпълнение“, подчерта Мукерджи в имейл. „Такъв резултат би повлиял на икономическата активност, но е малко вероятно да окаже влияние върху суверенния рейтинг“.

В петък S&P публикува доклад за въздействието на спирането на работата на Вашингтон върху сектора на публичните финанси на САЩ.

Ако спирането започне на 1 октомври, S&P очаква „федералното правителство да продължи да предоставя основни услуги и да изпълнява ангажиментите си за разходи (включително плащания по обслужване на дълга), които не разчитат на годишни бюджетни кредити от Конгреса“, изтъква Мукерджи.

В доклада от петък S&P заяви, че компанията не очаква краткото прекъсване на работата от няколко седмици да доведе до кредитен натиск за емитентите на публични финанси в САЩ. Агенцията обаче предупреди, че продължително спиране „може да създаде кредитен натиск, тъй като забавянето на финансирането и възстановяването на средства се спуска към публични финансови институции, които нямат ликвидност и други източници на приходи“.

През март, когато се разпали битката за тавана на дълга, S&P Global Ratings предупреди, че „може да понижи рейтинга през следващите две до три години, ако неочаквани негативни политически развития натежат върху силата на американските институции и ефективността на дългосрочното вземане на решения или да застраши статута на долара като водеща резервна валута в света“.

По това време S&P потвърди своите дългосрочни и краткосрочни рейтинги за дълга на САЩ. Перспективата по дългосрочния рейтинг остава стабилна.

По-рано тази седмица Moody's, единствената останала голяма рейтингова агенция, която запазва кредит Ааа за САЩ, сигнализира , че всяко спиране на работата на властите „ще подчертае слабостта на институционалната и управленската сила на САЩ в сравнение с други страни с рейтинг Aaa“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 7 месеца
ох, краварчета. сами да си печатате валютата и на половината свят да я натрапвате и пак дефолт през година-две
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Това е доста спорно и съмнително. Често се чудя дали не е по-добре за икономиката правителствата да не работят.В България например определено е по-добре да не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още