IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижението на рейтинга измести фокуса от инфлацията към растящия дълг на САЩ

Аргументите на Fitch за понижението на рейтинга на страната са доста основателни, смята Калоян Масларски

16:58 | 04.08.23 г.

Дългосрочните дългови книжа на САЩ се насочват към най-лошата си седмица тази година, но причината не е толкова понижението на кредитния рейтинг на страната от Fitch, а предстоящата сериозна вълна от емитиране на дълг от САЩ. Фокусът на пазарите се измести от инфлацията и лихвите към размера на дълга и очакваните двойни дефицити, които според Fitch ще достигнат близо 7% през 2025 г. Това коментира Калоян Масларски, член на Съвета на директоритe и инвестиционен консултант в Deltastock, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Понижението на рейтинга беше спусъкът, който насочи вниманието на трейдърите и анализаторите към сериозните очаквани дефицити, високия размер на дълга и увеличаващите се лихвени разходи. Реално аргументите на Fitch за понижението на рейтинга са доста основателни", посочи анализаторът.

Обявеният разширен календар за емитиране на американски ДЦК до септември увеличи рисковата премия в дългия край "основно и единствено" от риска за по-голямо предлагане на дълг от очакваното до момента, каза Масларски. САЩ реално са увеличили нуждите си за периода юли-септември до 1 трилион долара от предишната прогноза от 700 млрд. долара.

"Трейдърите и инвеститорите ще искат определено по-висока премия, за да държат и купуват тези книжа. Капацитетът им като покупателна способност също намалява, което допълнително увеличава изискуемата премия... В краткосрочен период комбинацията от още гореща икономика, добри данни за безработицата, добри данни от компании и банки, ще накара Федералния резерв допълнително да увеличи основната лихва", коментира той. 

По думите му до момента лихвената крива е обърната и продължава да е такава. „Това беше обяснявано с очаквана рецесия и забавяне на икономиката, което да доведе до бързо повишаване на лихвите от страна на Фед“, каза Масларски. Други процеси започват да оказват влияние сега, което може да доведе до връщане на нормалната крива с по-висока премия, изискуема за по-дългосрочните книжа.

Според Масларски няма вероятност институционалните фондове да се откажат от американските държавни ценни книжа след понижението на рейтинга, като апетитът за дълг на САЩ е без промяна. "Индексите не обърнаха голямо внимание на самата новина", добави той.

"Настоящата динамика и продължаващото покачване на основните лихви води до съществен риск в даден момент нещо да се счупи в икономиката, най-вероятно предизвикано от постоянно покачващите се разходи за дълга на фирми, което може да се транслира и като риск към банките. Балансът е много тънък, както видяхме през март месец какво се случи с американските банки", допълни гостът в предаването.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още