fallback

Бюджетът на ДОО за 2024 г. предвижда 3750 лв. максимален осигурителен доход

Работодателите да плащат болничен за първите два дни вместо за първите три, одобри Надзорният съвет на НОИ

13:53 | 14.11.23 г. 15

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход нараства до 3750 лева, от 1 юли всички пенсии се увеличават с 11%, а размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст се запазва на 780 лева. Това предвижда проектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. 

На заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения, съобщиха от осигурителния институт.

Предвижда се ръст на пенсиите с 11% от 1 юли догодина по швейцарското правило – с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 580,57 лева, а социалната пенсия за старост - 307,07 лева. Автоматично ще се повишат и размерите на останалите видове социални пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Ще се повишат и изплащани добавки, тъй като те също се изчисляват като процент от базовата социална пенсия.

В предлагания проект се залага ръст на т. нар. "вдовишка добавка", която ще се увеличи от 26,6% на 30% от 1 юли догодина. По данни на НОИ над 680 хиляди възрастни хора получават вдовишката добавка.

На 780 лева се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя).

Минималният осигурителен доход от 1 януари 2024 г. ще е равен на предвидената минимална заплата от 933 лева. Максималният осигурителен доход се повишава до 3750 лева, като спрямо сегашният му размер ръстът е от 350 лева. 

Проектобюджетът предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се и на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се увеличи от 780 на 933 лева.

Предлага се работодателите да плащат обезщетението за болест за първите два дни болничен, като в момента те поемат първите три дни от боледуването.

Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лева. Запазват се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 18 лв., както и максималният му дневен размер – 85,71 лева.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година е в размер на 24,343 млрд. лева. Държавата планира да събере от осигуровки 12,73 млрд. лева. Недостигът, който ще се покрие от бюджета, е малко над 11 млрд. лева, пише БНР.

За пенсии ще се изразходват 21,606 млрд. лева. 

Представители на Българската стопанска камара (БСК) и КНСБ коментираха проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. преди днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ. От бизнеса одобряват проекта, синдикатите имат резерви.

„Положителното е, че намалява плащането на първите три дни болничен на два дни за сметка на работодателите", каза зам.-председателят на БСК Мария Минчева, цитирана от БТА. "Другото положително е, че се запазва размерът на обезщетението на втората година на майчинството и не се приравнява на минималната работна заплата“, посочи тя. По думите ѝ мерките трябва да са в посока да се активизират хората да се връщат пазара на труда. 

Според Минчева се е избързало с предложението за повишаването на максималния осигурителен доход, защото по думите й се гледа един параметър, а не съотношенията в системата.

„Със смесени чувства посрещаме предложения проектобюджет. Има доста положителни неща, но те не дават достатъчно основания на КНСБ поне днес да го подкрепим“, каза Ася Гонева от КНСБ.

"Категорично трябва да бъде пипнато обезщетението за безработица", посочи тя. И добави, че според синдиката минималният размер на това обезщетение трябва да бъде 24 лв., а максималният – 114 лева. Гонева каза, че е добра перспективата за увеличение на пенсиите с обявените 11% от догодина.  

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 14.11.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още