IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН оспорва водещата роля на ОИСР в глобалната данъчна реформа

Предложението, което е инициирано от африканските страни, е подкрепено с голямо мнозинство

23:15 | 23.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kostas Pikoulas/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Kostas Pikoulas/NurPhoto via Getty Images

Водещата роля на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при преговорите относно прилагането на данъчна реформа в световен мащаб е заплашена поради инициатива, с която се настоява дискусиите да бъдат провеждани под егидата на Организацията на обединените нации (ООН), информира Ройтерс.

Предложението, което е инициирано от африканските страни, е подкрепено с голямо мнозинство от държавите, които членуват в световната организация.

Много развиващи се страни от години се оплакват, че тяхното мнение не се отчита при дискусиите в рамките на ОИСР относно предлаганата реформа на глобалната данъчна система.

На този фон 125 държави, членуващи в ООН, повечето от които развиващи се страни, са подкрепили проект на резолюция на световната организация, предложена от Нигерия. В проекторезолюцията се настоява за приемане на "рамкова конвенция относно международното данъчно сътрудничество".

Против това предложение са се обявили 48 страни, повечето от които са индустриално развити държави. Сред тях са САЩ, Германия, Япония и Великобритания. С "въздържал се" са гласували 9 страни от ООН. Сред тях са Исландия, Мексико, Норвегия и Турция, които членуват и в ОИСР. 

Африканският съюз приветства резултатите от гласуването и ги определи като "лъч надежда". Регионалната организация обяви в свое изявление, че инициативата под егидата на ООН за приемане на рамкова конвенция за международното данъчно сътрудничество ще "улесни достъпа до така необходимите финансови ресурси".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 5 месеца
Опа конспираторите кво... пак всичко както ви се казва... Ама всъщност само два типа хора не осъзнават накъде ни водят - умствено непълноценните и платените агентченца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още