IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП и Европейският съвет се споразумяха по реформата на бюджетните правила

Основната цел на реформата е да се гарантират стабилни и устойчиви публични финанси

09:30 | 10.02.24 г. 5
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Представителите на Европейския съвет и на евродепутатите са постигнали късно в петък предварителна сделка по предложената реформа на бюджетните правила, съобщиха от Съвета на сайта си.

Основната цел на реформата е да се гарантират стабилни и устойчиви публични финанси, докато в същото време се насърчава устойчив и приобщаващ растеж във всички държави членки чрез реформи и инвестиции, се казва в съобщението.

Съветът и Парламентът са се съгласили да поддържат общата цел на реформата за намаляване на съотношенията на дълга и дефицитите по постепенен, реалистичен, устойчив и благоприятен за растежа начин, като същевременно защитават реформите и инвестициите в стратегически области като цифрови, зелени, социални или отбрана. В същото време новата рамка ще осигури подходящо пространство за антициклични политики и ще се справи с макроикономическите дисбаланси.

Споразумението също така запазва задължението за държавите членки да представят национални средносрочни фискални структурни планове.

Комисията ще представи „референтна траектория“ на държави членки, където държавният дълг надвишава 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) или където държавният дефицит надвишава 3% от БВП. Временното споразумение предвижда незадължителен и фактически предварителен диалог между държавите членки и Комисията преди това.

Референтната траектория показва как държавите членки могат да гарантират, че до края на 4-годишен период на фискална корекция държавният дълг е поел в предполагемо низходяща посока или ще остане на разумни нива в средносрочен план.

Временното споразумение съдържа две предпазни мерки, на които референтната траектория трябва да отговаря. Едната е предпазна мярка за устойчивост на дълга, с която да се гарантира намаляване на нивата на дълга, а другата – предпазна мярка за устойчивост на дефицита, за да се осигури предпазен марж под дефицит от 3% от БВП, като целта е да се създадат фискални буфери.

Въз основа на референтната траектория държавите членки след това трябва да включват насоки на нетните разходи в своите национални средносрочни фискални структурни планове, които трябва да бъдат одобрени от Съвета.

Новите правила допълнително ще насърчат структурните реформи и публичните инвестиции за устойчивост и растеж. Държавите членки ще могат да поискат удължаване на четиригодишния период на фискална корекция до максимум седем години, ако извършат определени реформи и инвестиции, които подобряват устойчивостта и потенциала за растеж и подкрепят фискалната устойчивост и отговарят на общите приоритети на ЕС. Те включват постигане на справедлив, зелен и цифров преход, гарантиране на енергийна сигурност, укрепване на социалната и икономическа устойчивост и, когато е необходимо, изграждане на отбранителни способности.

Следващите стъпки при приемането на сделката са тя да бъде одобрение от комисията на постоянните представители на Съвета и от комисията по икономически въпроси на ЕП. След това ще последва официален вот и в двете институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 2 месеца
До: kanartikina: Имаш работа с пропагандисти. Не си прави илюзии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
kanartikina
преди 2 месеца
националните средносрочни фискални структурни планове - трябва да бъдат одобрени от Съвета !!!!!???ТРЯБВА !?Кога ЕС стана федерация, или поне конфедерация, че да Трябва !?На този незаконен фон как изглеждат прословутите 50 млрд хвърлени в ямата ционистко-не0нацистки режим в Киев?За да бъде продължена работата на месомелачката и украинският народ да е заложник на наглосаксонските интереси!Как плащането на васални вноски се съчетава с разумно и отговорно управление на финансите на ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още