IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет прие рекорден бюджет на София за 2024 г.

Общината ще разполага с 2,576 млрд. лв. при 2,564 млрд. лв. за 2023 г.

14:08 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Столичният общински съвет (СОС) прие обявения за рекорден от кмета Васил Терзиев бюджет на София за 2024 г. в размер на 2,576 млрд. лв. при 2,564 млрд. лв. за 2023 г., съобщава БТА.

Бюджетът беше подкрепен от групите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната"-"Демократична България“ („Спаси София“). „Против“ предложения бюджет бяха групите на „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Против гласува и общинският съветник от „ВМРО – Българско национално движение“ Карлос Контрера.

 „За“ гласуваха общо 45 общински съветници, а 15 бяха „против“.

Сред акцентите в бюджета са строителството на детски градини, подобряване на инфраструктурата – пътна, тротоарна, изграждане на многоетажни паркинги, както и средства за проектиране на тях. В бюджета на общината са предвидени повече средства за чистота и за озеленяване. Увеличени са средствата за отчуждаване на имоти, попадащи на територията на паркове. Увеличени са средствата, свързани с дигиталната трансформация, за да бъдат услугите на Столичната община достъпни за граждани, за бизнеса и онлайн. Заложени са 5,3 млн.лв. за „граждански бюджети“ за финансиране на идеи за подобряване на средата, идващи от граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още