IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терзиев: Столична община трябва да има водеща роля в планирането на териториите

Общият устройствен план на Столична община трябва да се актуализира, тъй като от приемането му са минали 15 години, считат архитекти

14:12 | 15.03.24 г.
Снимка: Камара на архитектите в България
Снимка: Камара на архитектите в България

Големите предизвикателства пред София са свързани с необходимостта от дългосрочно и устойчиво планиране на града, както и от стандартизиране на подхода и определяне на конкретни срокове за одобряване на подробните устройствени планове, каза кметът на София Васил Терзиев на среща с представители на Камарата на архитектите в България (КАБ). Столична община трябва да поеме водеща роля в планирането на териториите и изграждането на необходимата инфраструктурата, допълни той.

Срещата бе инициирана от КАБ с цел започване на диалог и сътрудничество по актуални теми, свързани с устойчивото развитие на София.

„Досега движещи процеса на градоустройство са инвеститорите. Моето желание е да обърнем процеса и общината да е тази, която е водеща при планирането на териториите“, каза Терзиев. По думите му екипът на Столична община (СО) работи по пътна карта, с която да се промени процесът на планиране, като се използва комплексен подход и се отчитат нуждите на новите зони. Целта е новите инвестиционни проекти да бъдат съобразени с параметрите на териториите и да не се строят красиви сгради без осигурена инфраструктура.

От екипа на кмета планират да публикуват подробна информация за статуса на всички проекти, които са предвидени в капиталовата програма на СО. Сред приоритетните задачи е и въвеждането на дигитализация при издаването на разрешение за строеж.

„Пред София има много предизвикателства, които могат да бъдат решени в партньорство с професионалните организации. КАБ разполага с високо ниво на експертиза и компетентност, която сме готови да предоставим в търсене на най-добрите решения за развитието на града“, обърна се към кмета председателят на КАБ арх. Владимир Милков.

Председателят на Регионална колегия София-град арх. Васил Василев обърна внимание, че съществува недобра практика важните решения да не се съгласуват и обсъждат предварително с професионалните организации. „Разчитаме на вас, че ще имаме партньорски отношения и ще проведем диалог, когато има проблем. За нас е важно да изразим позицията на архитектурната колегия. Позициите на КАБ винаги са в защита на обществения интерес, защото всички ние сме и граждани на София. Разчитаме, че критиката, която отправяме, ще бъде възприемана като градивна и професионална“, заяви Василев.

Основните проблеми пред развитието на града бяха представени от проф. арх. Борислав Борисов и арх. Васил Василев.

Според тях Общия устройствен план (ОУП) на Столична община е устойчив, но е необходимо да се актуализира, тъй като от приемането му са минали 15 години и КАБ може да съдейства в тази посока.

Необходим е нов механизъм за по-краткосрочно процедиране и одобряване на подробните устройствени планове, а също и всяка година да се прави отчет пред Столичния общински съвет относно реализацията на градоустройствената политика и инвестиционната програма, както и за изпълнението на ОУП, считат архитектите.

Необходима е нова национална Наредба за зелената система, която да уеднакви правилата с цел ограничаване на корупционните практики. На този етап е важно да се актуализира Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на СО, препоръчват от КАБ. 

Те настояват също за типово възлагане и идентични условия при обществените поръчки и приоритизиране на архитектурните конкурси, както и за дигитализация на услугите в строително-инвестиционния процес. КАБ е поела законодателна инициатива за облекчаване на административната тежест.

Архитектите препоръчват още изграждане на нови и облагородяване на съществуващи паркове в София – занемареното парково пространство около езерото в Панчарево, планираният парк “Кукуряк” в Овча купел, за които има граждански и професионални инициативи. За целта може да бъдат обявени конкурси.

Необходимо е също преосмисляне на решението за ситуиране на водоналивния завод в центъра на Горна баня, където би могло да се реализира термален комплекс с градско и национално значение. Целта е минералната вода там да се ползва от столичани по предназначение, а не за заводски цели. Общината разполага с подходящи поземлени имоти в близост до минералния извор, които могат да послужат за компенсиране на предприятието, отбелязват от КАБ.

Архитектите препоръчват също да се изграждат нови паркинги с цел преодоляването на проблемите с паркирането.

Участниците в срещата са се договорили КАБ и СО да провеждат съвместни регулярни срещи, на които да бъдат обсъждани важни градоустройствени теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още