IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от една трета от парите на Столична община през януари са за административни разходи

Кметът на София Васил Терзиев настоява Столичният общински съвет да приеме бюджета на София, за да започне изпълнението и на големите инфраструктурни проекти

19:34 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Снимка: Люба Филипова/БГНЕС
Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Най-сериозното перо в разходите за януари на Столична община е за „Административни разходи“ – 36,4%, в които влизат не само заплатите на служителите на общината, но и други дейности на администрацията за предоставяне на услуги за гражданите, както и за самото функциониране на администрацията. Този коментар във Facebook направи кметът на София Васил Терзиев с публикация на структурата на разходите на Столичната община за миналия месец. И обясни, че така спазва обещанието за прозрачност, дадено на столичани.

„Когато бъде приет бюджетът, ще започнем изпълнението и на големите инфраструктурни проекти, като този процент няма да е толкова висок“, написа още кметът.

За перо „Транспорт“ са били отделени 28,5%, следват „Сметоизвозване“ с 10,8%, „Погасяване на заеми“ – 6,7% и други разходи, показва графиката с плащанията на Столичната община за януари.

                      Графика с плащанията на Столичната община за януари

Източник: Столична община Източник: Столична община

Кметът обяснява, че заради липсата на приет бюджет на София от страна на Столичния общински съвет (СОС) има наложени ограничения върху много плащания.

„Ние няма какво да крием, защото това са парите на всички нас, софиянци. В общината само ги управляваме“, отбелязва още Васил Терзиев. Той е убеден, че така ще бъдат насърчени районните администрации и търговските дружества да покажат за какво отиват парите на софиянци.

„Надявам се скоро Столичният общински съвет да заработи нормално и призовавам общинските съветници да се заемат с бюджета на София колкото се може по-бързо!“, пише в публикацията на столичния кмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още