IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортна инфраструктура, училища и детски градини - приоритет в бюджета на София за 2024 г.

Заложено е 15% увеличение на възнагражденията за транспортните работници

17:55 | 18.01.24 г.
Снимка: Столична община
Снимка: Столична община

Проектът за бюджет на столицата, който за първи път беше публикуван за обществено обсъждане, е в размер на 2,57 млрд. лв., приблизително колкото бюджета за миналата година, който беше за 2,5 млрд. лв. Близо 600 млн. лв. са предвидени за инвестиции в строителството на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ.

Към тях се прибавят още 100 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за инвестиции в София, от които 50 млн. лв. са за проекти на районните администрации, съобщават от Столична община.

От общата сума на бюджета на София малко над 1,1 млрд. лв. са държавно делегирани средства, а Столична община може да пренасочва и да решава къде да инвестира средствата, които са за местна дейност.

„За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за обществено обсъждане се публикува пълната му версия, защото искаме да се проведе пълноценно дискусия с конкретика, в която всички заинтересовани страни да имат цялата информация, за да могат да предлагат съдържателни промени“, заяви кметът на София Васил Терзиев.

„Поехме ангажимент за пълна прозрачност в управлението на столицата и ще продължим да изпълняваме обещанието си. Фокус на инвестициите в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и училища, доизграждане на основни пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Даваме приоритет на дейности в областта на културата и спорта. Заделихме 5,3 млн. лева за граждански бюджет, чиито приоритети ще определят софиянци“, допълни той.

Капиталовата програма е на стойност близо 595 млн. лв. и е по-малка от миналогодишната, която беше в размер на 683 млн. лв. Причината е в по-малкото средства от еврофондовете, тъй като миналата година беше последна за усвояването на парите по програмите за периода 2014-2020 г. Тази година европейските средства са основно за изграждането на метрото. Затова общината е увеличила значително собствените средства за инвестиции в града, които са в размер на 482 млн. лв. при 387 млн. лв. миналата година.

Инвестициите

Инвестициите в бюджет 2024 в София са насочени към транспортната инфраструктура и се поставя силен фокус върху училища и детски градини и дигитализация. Предвидено е строителство или разширение на 37 детски градини, 8 ясли и няколко училища.

Сред инвестиционните проекти отново е реконструкцията на бул. „Скобелев“ и на тунела под НДК.  Предвидено е също продължаване на проектите за изграждане и разширение на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“. Заложено е изграждане на Източната тангента, която трябва да свързва бул. „Ботевградско шосе“ със Северната скоростна тангента. Продължава разширяването и на Ломско шосе.

Парите за транспортни дейности през тази година в размер на над 200 млн. лв. Предстои представянето на проекта на икономическата рамка за транспорт за 2024 г., в която ще е заложено и 15% увеличение на възнагражденията за транспортните работници, съобщават от общината.

500 хил. лв. в проектобюджета за 2024 г. са предвидени за директно стимулиране и подкрепа на иновативни технологични компании. Средствата за култура, които са заложени в бюджета за тази година, възлизат на 2,2 млн. лв. и са увеличени със 750 хил. лв. в сравнение с миналата година. Увеличени са и средствата за спортните клубове, както и тези за провеждане на районни спортни първенства за деца и младежи.

Жителите на Столичната община пряко ще могат да разпределят 5,3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и решаване на проблемите в тях. В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лв. за всеки район, както и 500 000 лв. за цяла София, за които гражданите ще решават как да бъдат инвестирани - в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци оценяват като важни за тях.

Ако програмата за граждански проект се окаже успешна, средствата за нея в бюджета за 2025 г. ще бъдат увеличени значително, обещават от общината.

„Разчитаме на развитието на активно гражданско общество, което в диалог с нас да работи за решаването на проблемите, с които всички ние се сблъскваме“, отбеляза кметът Терзиев.

Прозрачност на разходваните средства

В следващите месеци ще се създаде специално място на сайта на общината, в което всеки ще може да види как и за какво се харчат парите на София по достъпен и разбираем начин, съобщават от общината.

На 25 януари от 18 ч. тя организира обществено обсъждане на проекта за бюджет в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, на което гражданите и всички заинтересовани страни ще могат да предложат идеи за подобряването на бюджета.

След това бюджетът ще бъде внесен за обсъждане и гласуване от общинския съвет. Това ще стане на 29 януари, съобщи Терзиев на страницата си във Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още