IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите губят милиони заради неумение да управляват парите си – какво може да се промени?

Форумът „Money.bg Лични Финанси“ среща обикновените хора с водещи експерти от редица сфери

10:12 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Българите губят милиони заради неумение да управляват парите си – какво може да се промени?

Спрете произволен човек на улицата. „Богат и заможен е едно и също“, ще ви кажат повечето. Няма да са прави и тази грешка е в дъното на сякаш неизлечимата неспособност на повечето българи да накарат парите си да работят за тях.

„Когато някой се смята за богат, ние бихме го определили като човек, чийто текущ доход е по-голям от постоянните му разходи, което му позволява да води екстравагантен начин на живот. Когато някой е заможен, активите му са по-значителни от пасивите му, което позволява на активите да генерират достатъчно голям доход, за да покрият фиксираните разходи“, обяснява пред Forbes експерт от консултантската компания High Net Worth Advisory.

Иначе казано, не е достатъчно да имаш пари, за да бъдеш „богат“ в смисъла, който влагаме, когато използваме тази дума. На първо място – нужно е устойчиво добро управление на личното състояние, а в тази дисциплина у нас не сме сред „отличниците“.

Неотдавна в публичното пространство се появи експертна оценка, че домакинствата в България губят до 300 милиона евро годишно от ниската доходност на своите спестявания. И това -  на фона на факта, че едва 22% от хората у нас въобще спестяват пари. Това стана ясно от скорошно проучване на Trend по поръчка на Finance Academy.

От него излязоха и ред други притеснителни данни. Само 14% от запитаните получават доход от друг източник извън заплата или пенсия. А тези, които инвестират, са едва 7 на сто. „Спестяването е навик, който не е обвързан само и единствено с това какви доходи получаваме – по-скоро е обвързан с това какви хора сме и какви финансови навици имаме“, коментира пред Money.bg изпълнителният директор на Finance Academy Георги Захариев след публикуването на проучването.

Казано с едно изречение – картината на личните финанси в България е доста мрачна.

Какво можем да направим?

„Старият модел, при който спестяваш пари, слагаш ги на депозит и реализираш доходност от тях, вече просто не работи. В същото време, хората наистина не знаят какви други варианти има пред тях“, коментира главният редактор на Money.bg Георги Минев. Именно това е и причината най-голямата бизнес медия у нас да организира първото си офлайн събитие – форума „Money.bg Лични Финанси“, който ще се проведе на 10 април в Hyatt Regency Sofia с начало 9:30 ч.

Той ще включва дискусии и презентации с участието на водещи експерти в сфери като традиционни и алтернативни инвестиции, кредитиране, данъци, имоти. Сред тях личат имената на Светослав Велинов (Банка ДСК), Георги Георгиев (Инвестбанк), Николай Лазаров (Пощенска банка), Наталия Петрова (Конкорд Асет Мениджмънт), Велин Филипов (ИДЕС), Мирослав Владимиров (ЕРА България), Владислав Драмалиев (фондация „Битхоуп“), Пламен Дильовски (Futura) и много други.

„В рамките на панел „Спестяване, инвестиции и възможности“ ще обсъдим различните продукти, с които можем да направим стъпката отвъд банковия депозит. Ще дадем думата както на банките, така и на управляващите дружества, но и на пенсионните компании – защото рано или късно всеки си задава въпроса как може да си гарантира спокойни старини“, обяснява Минев.

Митовете и реалността на пазара на недвижимости ще дискутират участниците в дискусията „Кредити и имоти“. В нея ще се включат трите ключови страни в една сделка – строител, търговец и банка.

„Много интересен е третият панел – „Дигитални финанси на бъдещето“. Докато го подготвяхме, с колеги коментирахме, че преди само няколко години той не беше възможен. Днес всеки може да инвестира в борсово търгувани фондове на другия край на света – и то през български платформи. Криптовалутите вече не са някаква екзотика, а съвсем реален елемент от портфолиото, който се възприема даже и от по-консервативните играчи. Освен това, дигитализацията отваря много нови възможности в индустрии като застраховането – и тук говоря и за възможности за реализиране на доходност“, подчертава Георги Минев.

По думите му форумът „Money.bg Лични Финанси“ ще остане верен на основния принцип на бизнес медията – да представи важната информация на възможно най-достъпен език: „Около мен има все повече хора, които не са от финансовите среди, но искат да инвестират част от спестяванията си. Това са хора с най-различни професии – от програмист до фризьор. Всички се оплакват от това, че липсва надеждна и достъпно поднесена информация. Именно това ще им дадем, но и нещо повече – ще получат възможност да разширят мрежата си от контакти и да се запознаят с някои от най-значимите експерти в България“.

Целта на Минев и на екипа на Money.bg е амбициозна – да има повече хора, които искат и работят над това да бъдат не просто богати, а заможни.

„Money.bg Лични Финанси“ ще се проведе след броени дни, като регистрацията е безплатна – можете да я направите ТУК.

Последна актуализация: 10:12 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още
Финанси виж още