IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният финансов министър: 100 млн. лв. ще струва провеждането на изборите 2 в 1

Приоритет на Людмила Петкова остават приемането ни в еврозоната и пълноправно влизане в Шенген

11:42 | 09.04.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

План-сметката за изборите е около 100 млн. лв., като допълнително ще има разходи по сметката на ЦИК за бюлетини, софтуер, поддръжка на машините. Това каза служебният министър на финансите Людмила Петкова, след като официално пое поста от досегашния министър Асен Василев.

Тя посочи, че приоритет остават членството в еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и съответно – пълноправно влизане в Шенген.

„Една от основните задачи е приемането на еврото. Тази задача не трябва да прекъсне въпреки изборите, въпреки служебния кабинет“, каза Асен Василев. Предстои да бъде подписано споразумение за партньорство между Европейската комисия и България относно комуникационните и информационните стратегии за въвеждане на еврото у нас.

Към 5 април събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период миналата година, а събраните от Агенция „Митници“ са със 7% по-малко, основно заради ДДС от вноса на петрол, тъй като от началото на годината „Лукойл Нефтохим“ работи на половин капацитет, каза Василев.

„В момента във фискалния резерв има 9,9 млрд. лв. – напълно достатъчно за нормалното опериране на държавата, знаете, че изискуемият минимум е 4,5 млрд. лв.“, посочи още той.

Като приоритети Петкова изведе още приемането на Закона за еврото, който е публикуван за обществено обсъждане до 24 април, както и създаването на единна приходна агенция.

Не се предвижда съкращаване на служители от НАП и Агенция „Митници“, подчерта тя.

На въпрос на Bloomberg дали се планира дългова емисия преди началото на лятото, Асен Василев отбеляза, че има почти 10 млрд. лв. в резерв.

„Дълговото финансиране обикновено е необходимо есента. Дали ще се излезе на пазарите, зависи от това какво ще се случи с лихвените проценти, тъй като в момента се дават сигнали от ЕЦБ, че най-вероятно лихвите ще тръгнат надолу. Още повече, че ще има и по-голяма сигурност относно датата за влизането на България в еврозоната. Двете в комбинация означават, че е по-добре да излезем по-късно на дълговите пазари, а не по-рано“, каза Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още