IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата пласира ДЦК за 200 млн. лв. при 3% доходност

За първи път финансовото министерство се опитва да привлече и индивидуални инвеститори за купуване на вътрешен дълг

10:21 | 16.04.24 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на финансите започна емисионната си програма, като пусна в обращение нова емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с падеж 17 април 2027 г. и годишен лихвен купон от 3%. На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 3,01%, съобщи МФ.

С това страната ни се завърна на вътрешния дългов пазар след близо година и половина прекъсване.

Общият размер на подадените поръчки достигна 512,5 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,56. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 45 базисни точки.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 46%, следвани от пенсионните фондове с 11%, застрахователните дружества – 8%, договорните и гаранционните фондове – 6%, и други инвеститори – 29%.

Източник: БНБ Източник: БНБ

В аукциона участваха осем първични дилъра на ДЦК. Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията, пише на сайта на БНБ.

С първия за тази година аукцион финансовото ведомство възобнови емисионната си активност.  Търгът е в изпълнение на емисионна политика на финансите за 2024 г. и съгласно публикувания през март емисионен календар за ДЦК за април 2024 г. Бившият министър на финансите Асен Василев от последното редовно правителство заложи в Бюджет 2024 г. 11,7 млрд. лв. таван за поемане на дълг.

През последните месеци той неведнъж коментира, че финансовото ведомство планира да пусне и ДЦК за граждани на вътрешния пазар, които ще стимулират инвестиционен интерес на капиталовия пазар. Сега служебният финансов министър Людмила Петкова пусна първия аукцион в съответствие с емисионния календар за ДЦК. 

Във връзка с проведения аукцион и поради високия обществен интерес инвеститори (юридически и физически лица) могат да закупуват ДЦК на първичен пазар на провежданите от Българската народна банка аукциони чрез избран от тях първичен дилър, като подават състезателни поръчки с предложена от тях цена (до 30 поръчки на първичен дилър) или несъстезателни поръчки (неограничен брой), които се изпълняват по постигнатата средна продажна цена на аукциона. Съвкупната номинална стойност на една състезателна поръчка е най-малко 1000 лева и е кратна на 1 лев, а на несъстезателната – най-малко 50 лева. и кратна на 1 лев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
confidentsalmon
преди 1 месец
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Repoman
преди 1 месец
Браво, добра ниска доходност. Да се види, че държавата ни е стабилитетна и се финансира на нива под тези в западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още