IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата търси 200 млн. лв. чрез емисия тригодишни ДЦК

След едногодишно отсъствие Министерството на финансите обяви първия аукцион на вътрешния дългов пазар

14:46 | 09.04.24 г.
Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

Българска народна банка ще проведе на 15 април аукцион за продажба на тригодишни лихвоносни съкровищни облигации (1095-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент с падеж 17 април 2027 г. Номинална стойност на предложеното количество е 200 млн. лева с 3% годишен лихвен процент. Датата на плащане е 17 април, съобщи пресцентърът на централната банка.

Източник: БНБ Източник: БНБ

В първия за тази година аукцион финансовото ведомство възобновява емисионната си активност на вътрешния пазар след повече от едногодишно отсъствие и публикува параметрите на аукциона на сайта си.

Досегашният министър на финансите Асен Василев от последното редовно правителство заложи в Бюджет 2024 г. 11,7 млрд. лв. таван за поемане на дълг. През последните месеци той неведнъж коментира, че финансовото ведомство планира да пусне и ДЦК за граждани на вътрешния пазар, които ще стимулират инвестиционен интерес на капиталовия пазар.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички или да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Министерството ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 300 24 116 от 17 април 2024 г. на аукционен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още