IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Мартинов: Новината за качването на ДЦК на БФБ засилва добрите очаквания на инвеститорите

Коя е основната сила за IPO активността, коментира финансовият анализатор в "Карол"

12:38 | 01.04.24 г.

Новината за качването на ДЦК на българския фондов пазар засилва добрите очаквания на инвеститорите. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Мартинов, финансов анализатор в "Карол".

Той подчерта, че очакванията за второто тримесечие са позитивни, след като през първото основният индекс на Българска фондова борса SOFIX отбеляза ръст от близо 6%. Показателят надхвърли нивото от 800 пункта за първи път от октомври 2008 година. Широкият показател BGBX40 също нарасна за тези три месеца с 4,40%.

"С това първо тримесечие няма как да очакваме второто да е лошо. Разковничето би трябвало да е да качим "каймакът на българската индустрия" на БФБ, където му е и мястото, където всеки български инвеститор и всеки пенсионер да може да съпреживява успеха на тези наши компании в международен и локален аспект. Но това е държавнически, социален и културен въпрос. Надявам се, че да си публично дружество е престиж и се надявам, че ще успеем да насочим българските предприемачи в тази посока", коментира Георги Мартинов.

Според него интензитетът на БФБ тази година напомня на пазара през 2021 година, но с едно изключение. По думите му основната сила, която движи IPO активността, са институционалните инвеститори.

"Основното събитие от началото на годината на БФБ е засилената IPO активност. Тя започна още от миналата година. Имаме доста компании, които в момента имат или увеличение на капитала, или се стремят да излязат на публичния пазар, като размерът на капитала, който търсят, е между 10 и 20 млн. лв. Това е сериозен размер на пазара", обясни финансовият анализатор.

На въпроса кои са факторите за оптимизма сред инвеститорите, които доведоха до ръст на почти всички индекси през първото тримесечие на годината, Мартинов смята, че те "не са макроикономически". "Не съм на мнение, че този ръст е твърде дълбок и твърде широк. Мисля, че е свързан преди всичко със собствената ни уникална динамика на пазара. Когато говорим за ръст, става въпрос основно за две компании - Sopharma и Shelly Group", уточни той.

Финансовият анализатор е убеден, че засилената IPO активност с участието на институционални инвеститори би трябвало да подобрява настроението на българския инвеститор. И добави, че новината за Шенген ще повлияе по „някакъв начин положително на активността на БФБ“, но смята, че тя не е „панацея и не е разковничето“.

Какво отличава най-печелившите акции на БФБ? На фундаментални фактори ли се дължи ценовата динамика, или на търсенето и предлагането? Достигнати ли са ценовите тавани? Фундаментът или липсата на алтернатива са водещи при т.нар. "сини чипове" на БФБ? На какво се дължи спадът на цената на акциите, които се представят най-слабо на борсата?

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още