IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се наложи ли актуализация на бюджета?

Има вероятност за свръхдефицит, трябва ни финансова дисциплина, предупреди финансистът Любомир Каримански

14:51 | 18.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Когато държавата прави повече харчове, е нормално да отиваме към дефицити, най-лошата прогноза е да стигнем до свръхдефицит, а има такава вероятност. Икономиката на страната се забави, забавят се приходите още от 2023 г. За това предупреди в Bulgaria ON AIR бившият председател на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

Финансистът призова при планиране на бюджета управляващите да са по-пестеливи в приходната част. „Нужна е средносрочна фискална и финансова дисциплина. Прогнозата трябва да е фундамент, върху който да стъпи всеки бюджет. Когато дойде време да правим Бюджет 2025 трябва да стъпим и върху актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза. Когато до 31 октомври нея я няма, какви ще са прогнозите“, даде пример Каримански. И напомни, че на база данни на средносрочната прогноза, която се прави през април, ще стъпи докладът на конвергентната програма на правителството – в нея се прави анализ как страната ни спазва правилата на Европа.

Той коментира и разминаването в данните за фискалния резерв на бившия и настоящия финансов министър и защо въпросът за парите на държавата стигна до Народното събрание.

„Ако депутатите искат да направят промяна, може да въведат, че средномесечното салдо във фискалния резерв не трябва да пада под еди-колко си. Тогава средномесечно, всеки път, когато някой от политиците използва за своя употреба данните, ще се вижда информацията“, обясни финансистът.

Той подчерта, че голям брой плащания са гласувани в последните дни на правителството "Денков", както съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова.

"Увеличиха възнагражденията в публичния сектор, гласуваха разходи за железниците, по какви ли не проекти одобриха разходи. Един кабинет, който си заминава от управлението, одобрява в 12 без 5 разходи, които е съмнително как ще бъдат изпълнени", заяви Каримански.

Той очаква, че всички сектори ще започнат да искат пари от служебното правителство, а политиците вероятно ще бъдат благоразположени по време на предизборната кампания.

Финансистът разкритикува даването "на калпак" на пари за най-бедните пенсионери под формата на великденски добавки. "Това не допринася за справедливост и солидарност на пенсионната система. Ако се дават такива добавки, нека бъдат през социалната система, те се раздават с пенсиите, хората ги приемат като част от пенсията. Това само по себе си подвежда хората, да питаме дали всички тези имат еднаква заслуга", не скри недоволството си от разпределението на помощта Любомир Каримански.

Какви са перспективите влизането на България в еврозоната през 2025 г.? Ще изпълни ли страната ни Маастрихтските критерии? Свързани ли са скандалите в Агенция "Митници" с работата на приходната агенция?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още