IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Вървим към свръхдефицит или трудни решения за оптимизиране на разходите

Вдигането на пенсиите не беше предвидено, то е отражение на изборите, смята икономистът

10:36 | 12.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вдигане на пенсиите не беше предвидено в бюджета, то е отражение на момента – че имаме избори, каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. Той определи великденските добавки като опит на управляващите да привлекат пенсионерите на своя страна.

Настоящият или бъдещият финансов министър ще трябва да предприеме трудни решения за оптимизиране на разходната част, защото иначе ще влезем в свръхдефицит и целта за влизане в еврозоната ще стане много химерна, каза още Дацов. Според него по отношение на бюджета ще се върви към „замразяване и постепенно свиване на дефицита в рамките на няколко години“ – задържане на заплати и задържане на пенсии. Ако се повиши ефективността на данъците, ще може да се излезе от ситуацията, макар и бавно, допълни той.

По думите му настоящата политика забавя спадането на инфлацията.

„Например, вместо България да беше изпълнила още към април критериите за влизане в еврозоната, имаме много неясно бъдеще с тези идеи на парламента. Намесата и размиването на разделителните линии между отделните власти в България става доста опасно. Това е същото като колективната безотговорност“, каза още Дацов относно планираните великденски добавки.

Според икономиста дискусията за средствата във фискалния резерв онагледява хаотичната ситуация в страната.

„Никой не задава основните въпроси – за дефицита, за безконтролното нарастване на разходите. Не липсват тези пари. Те са похарчени за нещо. В бюджета е предвидено, че се емитира дълг и фискалният резерв – извън цикличността на приходите, ще бъде попълнен. Друг е въпросът защо трябва непрекъснато да увеличаваме дълга и защо, след като знаят, че има такива плащания, не е емитиран този дълг, за да не стигаме до тези критични стойности от 6,6 млрд. лв.“, попита Дацов.

Още сега може да се каже, че предвидените данъчни приходи от около 57 млрд. лв. в бюджета няма да бъдат повече от 53-54 млрд. лв., освен ако инфлацията не се обърне нагоре, смята икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още