IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент прие нови фискални правила на ЕС

Според евродепутатите новите правила съдържат различни разпоредби, които позволяват повече пространство за дишане

20:34 | 23.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Европейският парламент (ЕП) прие във вторник поправки на фискалните правила на Европейския съюз (ЕС), които определят допустимите нива на държавния дълг и бюджетен дефицит на страните членки, съобщава институцията в прессъобщение на сайта си.

Съгласно новите правила държавите с прекомерен дълг ще трябва да го намаляват средно с 1% годишно, ако съотношението на дълга им спрямо БВП е над 90%, и средно с 0,5% годишно, ако е между 60% и 90% от БВП. Ако дефицитът на една страна е над 3% от БВП, той ще трябва да бъде намаляван през периоди на растеж, за да достигне 1,5% и да изгради буфер на разходите за трудни икономически условия.

Според евродепутатите новите правила съдържат различни разпоредби, които позволяват повече пространство за дишане. По-специално, те дават три допълнителни години над стандартните четири за постигане на целите на националния план, като това допълнително време може да бъде предоставено по каквато и да е причина Съветът сметне за подходящо, а не само ако са изпълнени конкретни критерии, както беше предложено първоначално.

Евродепутатите посочват, че с новоприетите промени правилата стават по-ясни, по-благоприятни за инвестициите, по-добре съобразени със ситуацията във всяка страна и по-гъвкави.

Освен това сега ще бъде по-трудно за Европейската комисия да постави държава членка в процедура за прекомерен дефицит, ако вече са в ход важни инвестиции, а всички национални разходи за съфинансиране на програми, финансирани от ЕС, ще бъдат изключени от изчислението на разходите на правителството, създавайки повече стимули да инвестира.

По искане на евродепутати страните с прекомерен дефицит или дълг могат да поискат процес на обсъждане с Комисията, преди тя да предостави насоки за посоката на разходите. Това би дало повече възможности на правителството да представи аргументите си, особено в този критичен момент от процеса. Държава членка може да поиска представянето на ревизиран национален план, ако има обективни обстоятелства, възпрепятстващи прилагането му, например промяна в правителството.

Новите правила бяха предварително договорени между Европейския парламент и преговарящите страни членки през февруари. Сега Съветът на ЕС трябва официално да одобри правилата. След като бъдат приети, те ще влязат в сила в деня на публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да представят първите си национални планове до 20 септември 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още