IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Публичните финанси на страните от еврозоната носят значителен риск

Необходими са незабавни мерки за намаляване на дълга, тъй като държавите са застрашени от дългосрочни предизвикателства, посочват от регулатора

16:30 | 19.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от еврозоната трябва да започнат да намаляват дълга си незабавно, застрашени от огромни дългосрочни рискове от застаряващо население, разходи за отбрана и климатични промени. За това предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Bloomberg.

„Тези развития биха били предизвикателство само по себе си, а страните ще трябва да се изправят пред тях едновременно“, се посочва в публикация от институцията. „Трябва да бъдат взети мерки днес – особено в страните с висока задлъжнялост“, които се борят с високи лихвени проценти, се казва още в съобщението.

Според ЕЦБ бюджетните усилия, които се изискват в отговор на тези специфични предизвикателства, може да достигнат поне 5% от брутния вътрешен продукт (БВП). „Необходимите фискални корекции са големи по историческите стандарти, но не и без прецедент“, посочват още от регулатора.

Предупреждението се случва на фона на притесненията за устойчивостта на публичните финанси в 20-членния блок. В сряда Европейската комисия отправи предупреждение към Франция, Италия и няколко други държави от блока заради публичните им финанси.

„Предизвикателствата пред фискалната устойчивост са малко във всички страни членки на ЕС в краткосрочен план, но са завишени в средносрочен и дългосрочен план в няколко държави заради очакваните високи и/или нарастващи съотношения на дълга в някои страни членки“, посочиха от ЕК.

От ЕЦБ заявиха, че в допълнение към съществуващите бюджетни проблеми, които често се отразяват в завишените съотношения на дълга към БВП, има и други предизвикателства, които „ще доведат до значителна фискална тежест през идните десетилетия“, включително и дигитализацията.

Правителствата ще трябва „незабавно и трайно“ да увеличат основните си баланси с 2% от БВП средно, за да постигнат съотношение дълг/БВП от 60% до 2070 г. спрямо днешните равнища на дълга, съветват от ЕЦБ.

В същото време застаряването на населението, разходите за отбрана и климатичните промени могат да увеличат средния дефицит с около още 3% от БВП. Дигитализацията е изключена от изчисленията заради „изключителната несигурност“, която обгръща прилагането ѝ.

„Икономическите политики трябва да се стремят постепенно да намалят високите нива на публичния дълг и да се подготвят за бъдещето, което също така ще помогне за гарантирането на стабилна среда за провеждането на единната парична политика на еврозоната“, се посочва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още