IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР: Криптовалутите имат главната роля в киберпрестъпленията в момента

Криптовалутите са основната валута и средство „за улесняване на плащания при изнудване“, посочва Браян Ворндран, помощник-директор на киберподразделението на ФБР

13:07 | 17.02.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутите и deep-fake технологиите (за създаване чрез изкуствен интелект на фалшиви видео и аудиоматериали – бел. ред.) все повече плашат американското правителство. Киберпрестъпниците стават все по-иновативни, а пазителите на реда изпитват все по-голяма трудност да ги настигнат. На това мнение поне е американското Федерално бюро за разследвания (ФБР).

Криптовалутите са основната валута и средство „за улесняване на плащания при изнудване“, посочва Браян Ворндран, помощник-директор на киберподразделението на ФБР по време на дискусия, организирана от Bloomberg. По думите му криптоактивите са основна тема в сегмента в момента.

Всички знаем, че блокчейнът ни предлага някои възможности, но все още остават редица големи предизвикателства, допълни Ворндран.

Биткойнът често се използва при плащания на незаконна дейност, тъй като е по-трудно да бъде проследен от традиционните трансакции.

Миналата година свързана с Русия хакерска група атакува инфраструктурата на Colonial Pipeline Co. и дейността на компанията бе блокирана, докато не плати откуп от 5 млн. долара в криптовалута. Месец по-късно американските власти съобщиха, че са възстановили 63,7 от 75-те използвани биткойна.

Компанията за пакетиране на месо JBS SA и дори полицията във Вашингтон също са сред жертвите на хакери, търсещи откупи.

От ФБР съветват да не се плащат исканите суми, тъй като по този начин се насърчава престъпната дейност.

Наскоро от бюрото са получили сведения, че криминални групи в Русия и Евразия са създали своеобразни колцентрове за подобряване на бизнеса си с изнудвания и споделят информация, събрана от жертвите си, коментира Ворндран.

Все по-голям проблем за властите е т. нар. синтетично съдържание, известно като deep fake. Напредъка на компютърните технологии е направил голяма крачка, позволявайки на престъпниците да мамят, подлъгват и изнудват, имитирайки други хора. Такива технологии и техният потенциал да ерозират демокрациите е едно от нещата, които държат Ворндран буден нощем, посочва той.

„Биометричната автентификация, лицевото разпознаване, дигиталните отпечатъци, имитиращите гласове – тези неща ще са огромно, огромно предизвикателство за силите на реда, за разузнавателната общност през следващите 5-10 години“, каза още той.  

Един от основните проблеми за властите в САЩ е това, че компаниите и организациите не съобщават, когато подобна кибератака се случи. Причините варират – от невежество до недоверие в действията на властите.

Ворндран посочва, че властите разполагат с данни за само 20% до 25% от киберпрестъпленията в страната – твърде малък обем, за да бъде от полза, особено когато се правят опити да се разгадаят бъдещите ходове на престъпниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Fast Money
преди 2 години
Браво, братле! Най-накрая некой да нарита тоя о....френ. И то с класа, евала! Съгласявам се напълно с всяка твоя дума! Моментално си личи, кой е успял и кой е лузер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Криминалните дейности с криптовалути са факт, но представляват точно 1 % от криминалните дейности с фиатни пари. Естествено с времето този процент ще нарастне, но още много имат да догонват офшорките и така наречената традиционна банкова система. Но дори и да приемем, че логиката ти е вярна(въпреки, че не е) то тогава криптовалутите явно имат доста добро приложение, нищо че скачаш като козле под всяка новина и разправяш, че за нищо не ставали, били само въздух и обичайният ти досаден репертоар. Сам си противоречиш!А нападките ти на лична основа са много забавни! Всеки психолог(имаш нужда) ще ти каже, че агресията е признак на страх и несигурност, драги. Дори и не си даваш сметка, но всички интелигентни потребители гледат на теб като на... На немски има една дума Untermensch.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Глупаво човече, ти му показваш сметки, а то си плямпа заучените лозунги. Сега за Панама пейпърс се хванало, а не проумява, че успяха да ги проследят заради преводите с истински пари. Тази грешка вече не се допуска, масово се ползват шиткойни за всякакъв тъмен бизнес. Но как да проумее, в корена на думата проумее има нещо, което то не притежава. Дори не схваща колко комплексирано същество трябва да си, че да си пишеш в името "от Германия" за тежест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
Тоя тип е ужасно забавен, не случайно съм му фен. Такива комплекси и злоба са рядко срещани. Дайте му некой плюс, че е нуждаещ се. Решил Г-н Балкански, че последния шиткойн щял да бъде изкопан до 4 години, в което само той си вярва ама се пали като лъв нищо, че това няма никаква връзка с реалността. Даваш му ip адрес да види откъде пишеш, мълчи нищо не казва. За него щом географската локация на даден човек придава, , тежест", както той сам казва, представете си само за какви тежки комплекси говорим... Забележителен индивид! Естествено, като му дадеш факт като долния с Панама пейпърс мълчи или сменя темата... Не, че сме и очаквали нещо умно да каже, де ама поне да се посмеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И както винаги някакъв бaлък, който за от комплекси си е сложил към името "от Германия", така малко за тежест, клечи и веднага изскача от храста към неверниците. Но същия тоя бaлък така и не успя да измисли оправдание кой ще плаща тока и оборудването на шиткойна като изкопаят последния шиткойн до 4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
И както винаги дежурните коментарищи с абсолютно НЕ отговарящ на реалността хейт първи да си кажат мнението. Ето един интересен факт. Като излезнаха Панама пейпърс се оказа, че АБСОЛЮТНО всички транзакции и офшорки бяха единствено и само с добрия стар долар. Никъде не беше дори и споменато крипто. Всеки може да провери информацията ако не ми вярвате. Сега следват дежурните нападки по мой адрес на лична основа. Моля посмейте се. На Ватника репертоара е ясен като гол г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
ФБР: Криптовалутите имат главната роля в киберпрестъпленията в момента == ми затворете устите на джурнаглистите, които ги рекламират. Нали са все ваши хота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не само в киберпрестъпносъта, а във всякакъв вид престъпност. И това е само една от причините никога да не станат легално платежно средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още