IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен вижда редица ползи от дигиталното евро

Това са улесняване на трансграничните плащания и предоставяне на котва за дигиталните валути, смята банкерът

21:38 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Евентуална дигитална валута на еврозоната, каквато Европейската централна банка (ЕЦБ) проучва, може да има редица ползи като улесняване на трансграничните плащания и предоставяне на котва за дигиталните валути. Това коментира гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

Проучвателната фаза за дигиталното евро се очаква да завърши през октомври 2023 г., каза той в реч в Университета в Калифорния, публикувана в сряда.

След това ЕЦБ ще реши дали да започне изграждането на дигиталното евро, отбелязва банкерът.

За него има няколко възможни ползи от въвеждането на дигитална валута на централната банка, включително разширяване на възможностите за плащания на централните банки, които да включват и индивидуални хора, не само институции.

„Дигитално евро ще даде на хората допълнителен избор за това как да плащат и ще улесни това в една все по-дигитализирана икономика“, допълни той.

По думите му ограниченията на частните пари са „структурни“ и се дължат на волатилните им цени и уязвимостта на киберрискове.

„Дигитална форма на безопасни пари на централна банка може да засили стабилността като осигури неутрален доверен пласт сетълмент в бъдещето на финансовата система“, каза още Рен.

През юни отвъд Океана Федералният резерв приключи четиримесечни обществени консултации за мнения по въпроса за дигиталния долар. Досега управителят Джером Пауъл се е изказвал в подкрепа на разработването на дигиталната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още