IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалиралата FTX си е възстановила над 7,3 млрд. доларa

Компанията обмисля да възстанови дейността си

10:12 | 13.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фалиралата криптоборса FTX е възстановила над 7,3 млрд. долара в кеш и ликвидни криптоактиви – увеличение с над 800 млн. долара спрямо януари, заяви адвокатът на компанията в сряда на изслушване в съда по банкрути в Делауеър, съобщава Ройтерс.

Адвокатът на FTX Анди Дийдрих каза, че компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци на усилия, отдадени на събирането на ресурси и уточняване какво точно се е объркало под управлението на обвинения бивш основател Сам Банкман-Фрийд. Той самият твърди, че е невинен.

„Ситуацията се стабилизира, а хаосът приключи“, казва Дийдрих.

FTX спечели от ръста на цените на криптоактивите напоследък, допълва той. Общото възстановяване ще бъде оценено на 6,2 млрд. долара въз основа на цените от ноември 2022 г., когато компанията обяви фалит, след като трейдърите изтеглиха 6 млрд. долара от платформата в рамките на три дни, а конкурентът Binance се отказа от спасителна сделка.

Новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей описа подробно неправилните трансфери на средства и лошото счетоводство на рухналата криптоборса, определяйки ги като „пълен провал“ на контрола.

Гледайки напред, FTX преговаря с акционерите за възможности за рестартиране на криптоборсата и може да вземе решение още това тримесечие, каза Дийдрих.

Той представи няколко детайла за това какво може да означава рестартиране за клиентите на FTX, чиито криптодепозити са заключени заради делото за фалит.

Засега клиентите на FTX в Япония са единствените, които успяват да изтеглят някакви средства заради сравнително силните крипторегулации в страната, казва Дийдрих.

FTX ще се нуждае от значителен капитал, за да стартира отново криптоборсата си, тъй като съществуващият потребителски интерфейс няма много връзка с движението на пари зад кулисите, каза адвокатът.

„Приложението работи прекрасно, но всъщност е било фасада“, каза Дийдрих.

Не е ясно дали FTX трябва да използва собствените си средства, за да рестартира борсата, вместо да използва парите, за да се изплати на клиенти, коментира Дийдрих. Рестартирането на борсата може да изисква външно финансиране или продажба на активите на борсата.

FTX работи и върху предварителен план по глава 11, който ще предложи на компанията път за излизане от фалит, допълни Дийдрих.

FTX възнамерява да подаде този план до юли, но признава, че много подробности ще трябва да бъдат уточнени, докато кредиторите се борят за своя дял от активите на компанията. FTX не очаква нито един план по глава 11 да бъде одобрен преди второто тримесечие на 2024 г.

Банкман-Фрийд и няколко вътрешни служители на компанията са обвинени в измама за ролята им в краха на компанията. За разлика от Банкман-Фрийд бившите членове на неговия вътрешен кръг се признаха за виновни и се съгласиха да сътрудничат на прокурорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Cheat me once, shame on you. Cheat me twice...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още