IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MicroStrategy с първа печалба от девет тримесечия благодарение на биткойните си

Компанията намали резервите си, свързани с по-ранни разходи за обезценка във връзка с монетата, което е довело до еднократно данъчно облекчение

10:33 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Производителят на софтуер MicroStrategy Inc. – по-известен като най-големия публичен притежател на биткойни – обяви първа печалба от девет тримесечия благодарение на данъчни облекчения, свързани с криптовалутата.

Базираната в Тайсън Корнър, щата Вирджиния, компания отчете нетна печалба от 461 млн. долара, или 31,79 долара на акция, за първото тримесечие на годината спрямо загуба през предходната. Благодарение на поскъпването на монетата през последните месеци със 72% MicroStrategy е намалила резервите си, свързани с по-ранни разходи за обезценка във връзка с биткойна, което е довело до еднократно данъчно облекчение от 453,2 млн. долара.

Приходите от софтуерния бизнес са се увеличили с 2,2% до 121 млн. долара, което е над очакваните 119 млн. долара от анализатори в допитване на Bloomberg. Компанията записа разходи за обезценка по дигиталните си активи от 18,9 млн. долара за трите месеца до 31 март.

Основателят на компанията Майкъл Сейлър започва да купува биткойни през 2020 г., за да намали притежанията ѝ в кеш. До края на март MicroStrategy притежава общо 140 хил. биткойна. През миналото тримесечие тя е похарчила 179 млн. долара за нови 7,5 хил. монети.

„В крайна сметка е трудно да се види каква по-добра стратегия може да има“, коментира Сейлър по време на представянето на данните в понеделник. „Установихме, че като просто придобиваме и държим биткойни, можем да изпреварим нашите конкуренти в предприемаческия софтуерен бизнес. Регулаторната среда за биткойна се подобрява. Докато капиталът изтича от криптоиндустрията, се влива в биткойна“, посочва той.

На фона на поскъпването на монетата цената на акциите на MicroStrategy също расте. Тя е нагоре със 118% от началото на годината. Миналата година Сейлър се отказа от ролята си на главен изпълнителен директор, за да може да се фокусира върху развитието на биткойн стратегията на MicroStrategy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още