IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината нигерийци и турци имат или ползват криптовалути 

Западните държави имат 4 пъти по-нисък дял на възприемане на криптовалутите, показват данни на Statista Global Consumer Survey

11:08 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След предизвикателната 2022 г. приходите на световния криптопазар се очаква да се удвоят и да достигнат близо 38 млрд. долара през тази година. Повече от половината от тази стойност ще дойде от Съединените щати и Обединеното кралство - водещите световни криптопазари. Двете държави обаче дори не са в първата десетка, когато говорим за възприемане на криптоактивите сред населението. 

Според данните, представени от BitcoinCasinos.com, Нигерия, Турция и Обединените арабски емирства водят по отношение на криптопритежанието, като през 2023 г. 47% от хората в Нигерия и Турция и 31% от населението на ОАЕ ще използват или ще притежават криптовалута.

Западните държави имат 4 пъти по-нисък дял на приемане на криптовалути

Според Statista Global Consumer Survey потребителите от държавите в Африка, Азия и Южна Америка е най-вероятно да притежават или използват криптовалути през 2023 г. Нигерия е водеща сред тях, като почти един от всеки трима респонденти използва цифрови валути ежедневно. Турция дели първото място с 47% от населението, което притежава или използва цифрови монети. Следват Обединените арабски емирства с 31% дял на приелите криптовалути, а Индонезия и Бразилия допълват списъка на първите пет страни, съответно с 29% и 28%.

Данните на Statista показват, че западните държави имат четири пъти по-ниски нива на приемане на криптовалути. Например, около 16% от населението на САЩ използват или притежават криптовалути, като по този показател САЩ се нареждат след страни като Швейцария, Южна Корея и Норвегия. 

Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия имат още по-ниски нива на приемане на криптовалути - 12% и 11% към 2023 г.



 Статистиката показва, че в Китай и Япония е най-малък делът на собствениците на криптовалути сред всички изследвани държави, съответно с 10% и 6%.

Индонезия и Турция отбелязват най-голям ръст на притежателите на криптовалути на годишна база, а в Япония делът на възприемане на криптовалути е спаднал със 7 пр.п.

Проучването на Statista също така показва, че в някои държави бързината на криптоприемането през 2023 г. е много по-голяма, отколкото в други. Индонезия води в тази класация с 10% увеличение на годишна база, като 29% от населението ѝ вече използва или притежава цифрови монети. Турция се нарежда на второ място със 7% ръст на приемането на криптовалути между 2022 г. и 2023 г. Следват я Бразилия и Индия, съответно с 5% увеличение.

От друга страна, в Аржентина се наблюдава най-голям спад в притежанието на криптовалути от 9 пр.п., като 26% от населението на страната сега използва криптовалути в сравнение с 35% преди година. Делът на собствениците на криптовалути в Япония е спаднал със 7 пр.п. до едва 6% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още