IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NFT и мемекойните в блокчейна на биткойна променят печалбите за копачите

Ordinals, както и възстановяването на цените в сектора, облекчи натиска върху маржовете на компаниите за добив

19:34 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бумът на мемекойни и незаменяеми токени (NFT) на блокчейна на биткойна променя профила на печалба на миньорите и разпалва въпроси за това колко трайна ще е промяната, пише Bloomberg.

Новият софтуер, известен като Ordinals, позволява от тази година на меметокени и NFT-та да станат част от мрежата. Според Galaxy Digital Holdings NFT биткойн екосистемата може да се окаже на стойност 4,5 млрд. долара до 2025 г., като вече 25 хил. мемекойна са част от блокчейна, откакто това стана възможно през март.

Манията около NFT-тата и мемекойните доведе до рекорден брой трансакции и приток на средства от такси за миньорите, които управляват компютри в биткойн мрежата. В даден момент през май таксите за трансакции са съставлявали над 40% от приходите, като обикновено приходите на миньорите са доминирани от новите биткойни, които копаят.

„Протоколът Ordinals стимулира сеизмична промяна в пейзажа на биткойн копаенето“, коментира Дзихан У, председател на един от водещите миньори по изчислителна мощ Bitdeer Technologies Group.

Дял от приходи от трансакционни такси. Графика: Bloomberg Дял от приходи от трансакционни такси. Графика: Bloomberg

Ordinals, както и възстановяването на цените в сектора, облекчи натиска върху маржовете на компаниите за добив, причинен от миналогодишните разпродажби и високите цени за енергоизточниците. Но според някои по-консервативни почитатели на биткойна феноменът Ordinals задръства мрежата и нарушава функциите на най-голямата криптовалута за съхранение на стойност и извършване на плащания.

Средната такса за трансакция на биткойн блокчейна започна април при стойност от 2,8 долара, достигайки 30 долара на 8 май, връщайки се до 6 долара на 18 май, показват данни на CryptoQuant. Приходите от такси от Ordinals възлизат на около 37,4 млн. долара, показва статистиката на Dune Analytics.

Разработчикът Кейси Родармър създава Ordinals, софтуерен протокол, който позволява на потребителите да вписват дигитално съдържание като видеа, снимки, текст върху сатошита – най-малката единица на биткойна. В един биткойн има 100 млн. сатошита.

Делото на Родамър пък позволява на блокчейн анализатора с псевдонима Domo да разработи Bitcoin Request for Comment – или BRC-20 – стандарт, който на свой ред води до бума на мемекойни.

Продължителността на внезапния плам по NFT-та и спекулативни токени на биткойн блокчейна остава въпрос без отговор. Пазарната оценка на мемекойните се беше запътила към 1 млрд. долара по -рано през май, но оттогава намаля до 582 млн. долара, показват данни.

Токените BRC-20 нямат присъща стойност, коментира Карлос Гонзалес Кампо, анализатор в доставчика на криптоуслуги  21Shares AG.

Основният извод може да се каже, че е това, че Ordinals създаде път за използване на биткойн мрежата, който не е съществувал преди.

„Макар манията по мемекойните в (мрежата на, бел. ред.) биткойна вероятно да отслабне, ще се появят ценни примери за възползване от хаоса“, коментира Сами Касаб, анализатор на Messari.

Бум при цената на акциите

Същественото стимулиране на приходите от трансакции може да помогне за поддържането на биткойн мрежата като запазва вниманието на миньорите. Трансакциите ще са основният източник на средства до 2140 година, когато биткойнът трябва да стигне тавана си от 21 млн. токена и вече няма да се добиват нови монети.

Засега Ordinals поднови ентусиазма на инвеститорите за акции на биткойн копачи. 20-членният индекс MVIS Global Digital Assets Mining Index се повишава със 110% за годината, изпреварвайки поскъпването при биткойна от 74%.

Използването на Оrdinals „напълно пренаписва това как хората мислят за доходността от копаенето“, коментира Колин Харпър, мениджър в доставчика на услуги за миньори Luxor Technologies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още