IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емитентите на токени да се подготвят за крипторегулациите в ЕС, призова еврорегулатор

От Европейския банков орган очакват емитентите да имат стабилно управление и ефективни механизми за управление на риска, става ясно от позиция

09:50 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Емитентите на стейбълкойни трябва да предприемат незабавни мерки за съответствие с новото европейско законодателство за криптовалутите, което ще влезе в сила след година. Това предупреждават от Европейския банков орган (ЕБО), цитирани от Bloomberg.

От ЕБО очакват емитентите да имат стабилно управление и ефективни механизми за управление на риска, става ясно от позиция на регулатора.

В рамките на европейското законодателство (MiCA) операторите на стейбълкойни ще трябва да имат лиценз от национален финансов регулатор в поне една държава членка до юни 2024 г.

Подготовката за прилагането на правилата предварително ще помогне да се избегнат „потенциално подривни и резки корекции на бизнес модела в голям мащаб“, посочват от ЕБО. Регулаторът в сряда започна първата от серия консултации върху предложените насоки, които покриват и въпроси като инвестиране в емитенти на стейбълкойни.

Стейбълкойните са дигитални монети, които са гарантирани с резерви за поддържане на паритет с по-малко волатилни активи като щатския долар например. В рамките на европейското законодателство монети като USDC, които използват резерви, деноминирани в една-единствена валута, се смятат за токени на електронни пари. Стейбълкойни, базирани на кошница от различни активи – като монетата DAI – се определят като свързани с активи токени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още