IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво очакват финансовите посредници от пазара след влизането в сила на криптозакона MiCA?

За 32% от анкетираните регулираният криптопазар ще може по-добре да се интегрира във финансовите пазари, става ясно от бюлетина „Финансов сектор: оценки и очаквания“

11:37 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Регулираният криптопазар ще може по-добре да се интегрира във финансовите пазари и това ще има положително въздействие върху тяхното развитие и развитието на финансовите услуги. За 32% от анкетираните финансови посредници у нас, а това е най-големият дял от отговорите в анкета на Министерство на финансите, това ще е най-вероятният ефект след влизането в сила на новия европейски регламент относно пазарите за криптоактиви.

Мненията са доста фрагментирани, но малко над половината анкетирани предвиждат като цяло положителен ефект от въвеждането на регулацията на криптозакона MiCA, посочва  финансовото ведомство в най-новия си бюлетин „Финансов сектор: оценки и очаквания“.

Други 23% от анкетираните са на мнение, че новите регулации и въведените капиталови и ликвидни гаранции ще понижат волатилността и ще привлекат повече инвеститори, което ще увеличи търсенето на този вид активи. Аналогичен дял от участвалите в анкетата не са напълно удовлетворени от съдържанието на регламента и смятат, че предписанията не са достатъчно строги и няма да успеят да постигнат търсения ефект.

От Министерството на финансите информират, че подобно мнение има подкрепа, включително и в Европейската централна банка, като основните критики са свързани с праговете за идентифициране на „значимите доставчици на услуги“, както и с това, че законодателите ще имат затруднения да следват бързоразвиващите се високи технологии в сектора.

14% от финансовите посредници у нас са убедени, че изсветляването на пазарните участници ще понижи търсенето на криптоактиви, поради намаляване на възможностите за реализация на спекулативни печалби и увеличаване на административните и трансакционните разходи за тях.

Възможностите за реализация на спекулативни печалби от постоянно вариращите цени на криптоактивите привлече огромен брой инвеститори през последните години и тези пазари се разраснаха изключително бързо в големи мащаби.

В края на миналата година Европейската комисия представи предложението си за общоевропейска регулаторна рамка, чрез която да бъдат контролирани издателите и търговците на дигитални активи и да бъдат въведени определени гаранции за инвеститорите. Регламентът на Европейския парламент и Съвета относно пазарите на криптоактиви (MiCA) беше гласуван и приет от Европейския парламент на 20 април 2023 г.

Изследването не трябва да се възприема като препоръка за инвестиране или вземане на решение за ползване на услугите на финансовите посредници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още