IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн мечтите се сбъдват в Аржентина и Турция

Притежателите на биткойни в двете страни са успели да запазят покупателната си сила и като цяло да устоят на политическите и икономически условия

13:46 | 25.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Точно преди волатилността при дигиталните активи в края на миналата седмица и пробива на цената на биткойна в посока надолу заради растящите лихвени проценти и слабата пазарна ликвидност Хавиер Милей влезе в новините, след като изненадващо спечели първия тур на президентските избори в Аржентина, пише Тод Грот в нюзлетъра Crypto Long & Short на CoinDesk.

Милей – кандидат либертарианец и член на партията La Libertad Avanza, е привърженик на биткойна и твърди, че монетата „представлява връщането на парите към първоначалния им създател – частния сектор“. Той също така призовава за премахване на централната банка на страната, която според него е „измама, механизъм, по който политиците подмамват добрите хора с инфлационен данък“.

И макар да не е изненадващо кандидат в страна, известна с инфлацията си (в момента оценката за инфлацията в Аржентина е около 100% на годишна основа), да гледа критично на централната банка, това повдига някои по-общи въпроси за международния опит на притежателите на криптовалута.

Когато чуе „биткойнът е прекалено рискован“, гражданинът на САЩ и притежател на долари трябва да запомни, че това простичко твърдение идва от позиция на съществена привилегия, по-конкретно от позиция на „прекомерна привилегия“. Използвана като термин за първи път от френския финансов министър Валери Жискар д'Естен през 60-те, прекомерната привилегия са уникалните привилегии, на които САЩ се радват заради широкото използване на долара в международната търговия, финанси и като международна резервна валута.

Някои от ползите от разпространението по света и почти ненаситното търсене на долари са способността на американското правителство да печата долари с минимални последици и да заема при по-ниски лихвени проценти, отколкото други страни, много от които с пъстро финансово минало (като Аржентина).

Статутът на международна резервна валута също опростява решенията за паричната политика за САЩ, като Федералният резерв на практика е международна централна банка, задаваща тона за други централни банки, които да следват сходни лихвени политики, за да защитят собствените си обменни курсове. Или както Джон Конали, финансов министър при президента Ричард Никсън, каза директно на група европейски колеги: „Доларът е наша валута, но ваш проблем“.

Е, какво е преживяването от биткойн инвестирането за международните притежатели извън доларовата система? През последните пет години повечето притежатели на биткойни извън САЩ отчитат по-големи ръстове (виж графиката) заради обезценяването на местните валути спрямо долара като последица от покачващите се американски лихвени проценти  в допълнение към 31% възвръщаемост от биткойна спрямо долара (оранжевата лента за сравнение).

Петгодишната средна възвръщаемост на биткойна в местна валута. Графика: CoinDesk Indices Research, FactSet	Петгодишната средна възвръщаемост на биткойна в местна валута. Графика: CoinDesk Indices Research, FactSet

Отличаващо представяне през разглеждания петгодишен период показват Аржентина (което дава контекст за изборния успех на Милей) и Турция (където президентът Реджеп Ердоган наскоро се завърна към традиционните икономически теории след т. нар. „ердоганомика“, търсейки стимулиращите ефекти от по-ниските лихвени проценти). На фона на петгодишна реална инфлация в Аржентина и Турция в размер на съответно 60% и 33% притежателите на биткойни в двете страни са успели да запазят покупателната си сила и като цяло да устоят на политическите и икономически условия в държавите, използвайки децентрализирано дигитално средство за съхранение на стойност.

Доста добре, нали?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още