IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за криптоцените след внезапното разбуждане на пазара?

Разпродажбите показаха, че все още има несигурност на пазара и осезаемо възстановяване може да се очаква при наличие на големи новини

14:20 | 21.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лятото на биткойна като цяло беше заспало. Миналата седмица обаче той се събуди с гръм и трясък.

През последните няколко месеца емблематичната волатилност на токена, която в миналото привличаше тълпи инвеститори, сега отсъства, а темпът на движенията на цената е на най-ниското си равнище от 2016 г., посочва Bloomberg.

В четвъртък биткойнът изтри над 8% от цената си в рамките само на няколко часа, достигайки двумесечно дъно от 25 314 долара в края на работния ден в Ню Йорк. Това понижение предизвика широк спад и при останалите криптовалути, довеждайки на свой ред до ликвидации за над 1 млрд. долара, а биткойнът се насочи към най-лошата си седмица от ноември и краха на криптоборсата FTX.

Разпродажбите – захранени от възможността за по-дълъг период на завишени лихвени проценти и влошени от по-слабата криптовърговия – бяха подсещане за различните заплахи, надвиснали над дигиталните активи.

„Все още има значително количество макронесигурност, която държи инвеститорите настрана, и ликвидността все още е малка“, коментира Ноел Ачесън, авторка на нюзлетъра Crypto Is Macro Now. „В крайна сметка все още няма достатъчно убеденост“, допълва тя.

Активността на криптопазара от четвъртък е нов етап за биткойна в оформяща се тенденция през 2023 г. Цената на монетата вече два пъти спадна до подобно дъно – през януари и март, но всеки остър спад тази година бе последван от възстановяване, коментира Стефан Олет от FRNT Financial.

Отчасти причината за разпродажбите през миналата седмица бе значителната експозиция на пазара към големи трейдъри. През последните четири месеца налице бяха най-ниските дневни обеми на спот криптотрансакции от октомври 2020 г., посочва Рияд Кари, анализатор на блокчейн фирмата Kaiko. По това време биткойнът струваше около 10 хил. долара, а втората по популярност криптовалута, етер, около 350 долара.

Минути преди 10:30 ч. българско време биткойнът поевтинява с около 0,2% за последните 24 часа до близо 26 040 долара, докато етерът поскъпва с 0,5% до 1672 долара.

Секторът също така е прекалено зависим от наратива за стимулиране на цените, като шумът около следващия актуален проект или фирма от Wall Street, която купува криптовалути, са сред нещата, разпалващи интереса на инвеститорите.

Но наративът е малко вероятно да се подобри, когато тези дни много от по-големите новини, които оказват ефект върху дигиталния сектор, идват или от регулаторите във Вашингтон, или от съдебните зали. Последиците от фалитите и скандалите през 2022 г. също продължават да се разгръщат, което допълнително оказва ефект върху оптимизма за възстановяване.

Миналата седмица бившият изпълнителен директор на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд бе вкаран зад решетките, след като съдът отмени пускането му под гаранция. Самият той пледира невинност по редица криминални обвинения.

Скорошните понижения на цените може отчасти да бъдат преписани на мерките на американските власти срещу криптоборсите, коментира в блог публикация от петък Джеймс Бътърфил от CoinShares. Той посочи, че според скорошно проучване фонд мениджърите посочват регулаторните решения като тяхно основно притеснение. Оставащата заплаха за нови дела или наказателни мерки преследва пазара, оставяйки инвеститорите на щрек за сигурността на някои водещи криптоплатформи.

Въпреки това биткойнът показва устойчивост като цяло през последните няколко месеца в сравнение с международните рискови активи. След спада от миналата седмица монетата все още бележи ръст от 58,1% от началото на 2023 г. – значително повече от широкия индекс S&P 500 с неговите 13,6% увеличение. И макар да е възможно биткойнът да преживее още понижения, ако паричните условия продължават да се влошават, според Джейми Дъглас Коутс от Bloomberg Intelligence вълнението около евентуалното пускане в САЩ на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) може да помогне за поддържането на преднината.

Изненадващото подаване на заявление за биткойн ETF на гиганта BlackRock от средата на юни накара редица фирми да последват примера, което на свой ред доведе до мини рали на фона на надеждите на инвеститорите, че евентуално одобрение на такъв инструмент ще създаде нова вълна на търсене.

И все пак, без големи катализатори като евентуално одобрение на ETF пазарът вероятно ще остане в застой.

Докато централните банки продължават да поддържат високи лихвените проценти, привлекателността на традиционните финансови инвестиции като краткосрочните държавни облигации на САЩ и други облигации отклониха фокуса от криптосектора, а инвеститорите преследват по-малкото риск.

„Международните макро(фактори) ще продължат да натежават“, коментира Фади Абуалфа, ръководител на звеното за проучвания на Copper Technologies Ltd.

Според някои криптобикове секторът би могъл да се възползва от ситуации като тази с влошаващия се имотен сектор в Китай, който се превърна в основно притеснение от макрогледна точка. Мерките за стимулиране на икономиките на правителствата засега не успяват да донесат търсеното облекчение и позиционирането на биткойна като алтернативна финансова система кара някои да вярват, че може да се възползва от евентуални сътресения.

„Макар да намираме пълен финансов срив за малко вероятен, ако се случи, това може да подкрепи биткойна, особено ако последиците проникнат в по-широкия финансов сектор“, коментира Бътърфил.

„Ако пониженията на фондовите пазари се ускорят, криптовалутите също е вероятно да пострадат“, посочва Ноел Ачесън. Според нея нещата ще се уталожат по-бързо на криптопазара, отколкото при акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още