IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не, SpaceX не е причина за разпродажбата на криптопазара

Минути след 11:30 ч. българско време цената на биткойна се възстановява леко до 26 440 долара, което е понижение от 7,4%

13:06 | 18.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна потъна в четвъртък, след като трейдърите решиха да продават масово монети на база на няколко несвързани помежду си катализатора. Това накара пазара да изтрие 6,7% от общата си капитализация в рамките на едно от най-големите си понижения през последните месеци, пише CoinDesk.

През последните 24 часа биткойнът изтри до 9% от цената си, смъквайки се до 25 хил. долара от 28,5 хил. долара на борсата Binance и предизвиквайки широк пазарен спад. Това доведе до ликвидирането на криптофючърси за 1 млрд. долара, което е 14-месечен връх.

Минути след 11:30 ч. българско време цената на биткойна се възстановява леко от спада, достигайки 26 440 долара, което означава понижение от 7,4% за последното денонощие. Етерът изтрива 6,2% от стойността си до близо 1685 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

Според някои причина за разпродажбите е предполагаемата продажба на биткойни от SpaceX на Илон Мъск, макар това да е необосновано твърдение, а според други фалитът на China Evergrande може да има нещо общо. Въпреки това нито едно от тези твърдения по всяка вероятност не се е отразило на цените.

SpaceX отписа част от стойността на своите биткойн притежания, както съобщи по-рано WSJ. В счетоводството това представлява намаляване на счетоводната стойност на даден актив, когато пазарната му цена се понижи под нея.

Отписването на активи е често срещано в бизнеса, тъй като по този начин се облекчават и данъчните задължения. Засега от SpaceX не потвърждават или съобщават за продажба на биткойни. Засега също така остава неясно и колко биткойни или други криптовалути компанията притежава.

Какво в действителност се случва?

Според професионалните трейдъри пазарната структура и ликвидации са вероятната причина за внезапното понижение на цената, а не единичен фундаментален катализатор. Пазарът също така е относително неликвиден и в застой – което създава условия за внезапни движения.

„Падането под 28,5 хил. долара доведе до значителни обеми ликвидирани дълги позиции. Това е в комбинация със спот продажби преди сроковете (вероятно в очакване на нови забавяния)“, коментира трейдърът Люис Харланд от Decentral Park Capital пред CoinDesk.

Отворените позиции се отнасят до броя неуредени фючърсни договори за финансов актив. При застоял пазар бързото натрупване на значително количество фючърсни позиции понякога води до бързо падане на цените в случай на голяма разпродажба от влиятелен играч.

Причината е, че когато цените падат, търговците на дълги позиции трябва да продадат позициите си, за да избегнат ликвидиране – увеличавайки още натиска за продажба, но в същото време създавайки безкраен цикъл от падащи цени и покриване на дълги позиции.

Според данните повечето ликвидирания на дълги позиции са били на борсата OKX, отговаряща за близо 40% от целия пазар.

Сред другите фундаментални катализатори е и увеличаването на лихвените проценти в САЩ.

„Американските лихвени проценти се повишават до многогодишни върхове. Доходността по 10-годишните облигации достигна 15-годишен връх“, коментира още Харланд. „Ако тази разпродажба на облигации продължи може да видим продължаващо отрицателно ценово движение при рисковите активи и през почивните дни“, заяви той.

Анализатори на платформата CryptoQuant коментират пред CoinDesk, че очакват настроенията да останат мечи и през идните дни.

Трейдърите също така изглежда очакват и съдебното решение за пускането на биткойн борсово търгуван фонд на Grayscale, което се предполага, че ще стане още в петък. Федерален апелативен съд трябва да публикува решение по делото на Grayscale срещу Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ. Евентуален резултат в полза на компанията би създала повишение на цените на криптопазара, докато такова в полза на SEC, обратно, би задълбочило разпродажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Алехандро
преди 8 месеца
Накратко, сопата изядоха милиони дребни играчи, докато едрите - осребряваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още