IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След протоколите на Фед биткойнът достигна най-ниското си ниво от близо два месеца

Други водещи криптоактиви като етера, BNB и солана също отбелязват спад в четвъртък

20:55 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутите бяха под натиск в четвъртък, тъй като инвеститорите са под въздействието на възобновените притеснения за американската икономика, предава CNBC.

Биткойнът отбелязва спад с около 4% до 27 901,60 долара, сочат данни на Coin Metrics. Спадът започна, след като протоколите от юлското заседание на Федералния резерв бяха публикувани в сряда.

От тях стана ясно, че представители на Фед виждат „рискове за ускоряване“ на инфлацията, които може да доведат до нови повишения на лихвите. На заседанието Фед повиши водещата си лихва до най-високото ѝ ниво от над 22 години насам. Пазарите очакват, че централната банка няма да пристъпи към ново вдигане на лихвите тази година. Фондовият пазар реагира със спад за втори пореден ден в сряда, а доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво в края на търговията от 2008 г. насам.

Цяло лято биткойнът се търгува в ограничен диапазон.

Корелацията на криптовалутата с акциите е на най-ниското си ниво от две години насам, сочат данни на Coin Metrics, но през 2022 г. тя достигна исторически връх в отговор на кампанията за повишаване на лихвите на Фед за укротяване на инфлацията.

„Макар че инфлацията сама по себе си може да бъде аргумент за растеж на криптоактивите, с нея идват и други аспекти като намаляване на апетита към риск на инвеститорите, опасяващи се от рецесия, и избягване на по-рискови активи като биткойна“, коментира Силвия Яблонски, главен инвестиционен ръководител на Defiance ETFs.

90-дневната волатилност на биткойна и на етера намаля до многогодишно дъно от съответно 35% и 37% тази седмица, сочат данни на Kaiko.

Биткойнът спада до почти двумесечно дъно. Графика: Bloomberg LP Биткойнът спада до почти двумесечно дъно. Графика: Bloomberg LP

Редица водещи криптоактиви по пазарна капитализация, включително BNB на Binance, XPR на Ripple, солана и полигон, отбелязаха спад от над 3% в четвъртък. Етерът отписа 4% от стойността си.

„По-рано имаше оптимизъм, че разрешение за Grayscale Bitcoin ETF може да дойде тази седмица, но тя мина без нищо да се случи“, коментира Шилиан Тан, главен инвестиционен директор в компанията за криптоинвестиции LedgerPrime. „Освен това традиционните пазари са слаби цяла седмица, като S&P 500 се понижава, а технологичните акции преживяват разпродажби, доходността по 10-годишните облигации нараства, а доларът засилва позиции. Всичко това наред със слабите данни за кредитирането и икономиката в Китай са негативи за рисковите активи“, допълва той пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още