IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апатия заема мястото на екстремната волатилност на биткойна

Тенденцията при показателите, които измерват ценовите движения на криптовалутата, е в посока надолу – 90-дневната волатилност е на най-ниското си равнище от 2016 г.,

12:13 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Попитайте когото и да е било за типична характеристика на биткойна и отговорът може би ще е волатилността. Но в последно време се оказва, че дигиталният токен е всичко друго, но не и волатилен.

Тенденцията при показателите, които измерват ценовите движения на криптовалутата, е в посока надолу – 90-дневната волатилност е на най-ниското си равнище от 2016 г., показват данни, обобщени от Bloomberg.

Междувременно 3-месечната косвена волатилност е на равнище от 35 пункта, посочват от компанията за проучвания K33. За сравнение, през октомври 2020 г. тя достигна абсолютно дъно от 56 пункта, след като изкара 47 дни, без да помръдне с 5% нагоре или надолу.

„Оглушителната тишина от пазара през лятото на 2023 г. тласна косвената волатилност много под предишните абсолютни дъна“, посочват анализаторите на фирмата Бендик Шей и Ветле Лунде.

30-дневната и 7-дневната волатилност. Графика: Tradingview/Bloomberg 30-дневната и 7-дневната волатилност. Графика: Tradingview/Bloomberg

Това е необичаен период на спокойствие за токена, който през годините привлече внимание с бурните си ценови движения. В миналото не беше необичайно само за един ден цената да се измести с 5% или 10%, обръщайки посоката още на следващия ден.

По тази причина скорошното успокоение не е останало незабелязано и други метрики на волатилността показват подобна апатичност.

Биткойнът се търгува в рамките на режим на исторически ниска волатилност, като няколко метрики сигнализират крайна апатия и изтощение, посочват анализатори на Glassnode. Така например разликата между долната и горната лента на Болиджър (чрез стандартно отклонение се очертават екстремни високи и ниски ценови нива, до които може да достигне дадена стойност на актив – бел. ред.) в момента е само 2,9%. По-тесен спред от този е имало само в два предишни случая.

И макар ценовите движения да бяха малко по-вълнуващи през юни – когато BlackRock изненада пазара, подавайки заявление за спот биткойн борсово търгуван фонд – нещата се успокоиха оттогава насам. Цената на биткойна се движи около прага от 29 хил. долара, като минути преди 11 ч. намалява с 0,7% до 29 175 долара.

Някои наративи около биткойна, като това, че ще разтърси традиционните финанси, може да се приемат като дългосрочни двигатели, казва Кара Мърфи, главен информационен директор на Kestra Investment Management.

По думите ѝ на фона на това, че цикълът на лихвени увеличения на Федералния резерв е приключил, дългосрочните фактори като наратива за ефекта върху традиционните финанси стават по-важни за цената, тъй като няма задължително да се променят от днес за утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още