IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очаквайте решение за американски биткойн ETF при първа възможност

Още срокове наближават в началото на септември, но най-вероятно и там ще има решения за отлагане

11:50 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кандидатите за спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) получиха нова порция разочарование, след като американските регулатори в петък отказаха да вземат решение за пускането на ARK 21Shares Bitcoin ETF в САЩ. Но само след няколко седмици може отново да чуем новини от тях.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) трябва да вземе решение за Bitwise Bitcoin ETP Trust до 1 септември, показват данни от Bloomberg Intelligence. Регулаторите може да позволят, откажат или отложат решение за пускането на такъв инструмент. Срокът за решение по заявленията от BlackRock, VanEck, WisdomTree и Invesco приключва само дни по-късно, като и други следват малко след това.

Криптофеновете следят сроковете, защото очакванията са големи, че този път – за разлика от предишни опити – борсово търгуван фонд, инвестиращ директно в биткойни, може да получи регулаторно одобрение. В частност мнозина са фокусирани върху предложението на гиганта в управлението на активи BlackRock. Компанията има и почти отлична история на пуснати ETF-и.

И все пак, пътят към потенциален спот фонд не е лесен, нито бърз.

„Ние напълно очакваме забавяне и по тези решения също“, коментира Джеймс Сейфарт, анализатор на Bloomberg Intelligence. „Единственото нещо, което е възможно да промени този възглед, е ако имаме решение по делото на Grayscale срещу SEC и дори тогава е вероятно да видим забавяне по тези крайни срокове също“, коментира още той. Grayscale съди SEC, докато се опитва да получи разрешение да превърне биткойн тръста си в ETF.

Мнозина в криптообщността – и почитатели извън нея – очакват спот биткойн ETF в САЩ от години. Според тях това не само ще улесни инвестирането в биткойни за дребните инвеститори, но и ще доближи сектора на дигиталните активи по-близо до традиционните пазари. Регулаторите обаче неведнъж са предупреждавали за рисковете от измами и манипулации като основни причини да не дадат зелена светлина за такъв продукт.

Но последната порция вълнение накара емитентите не само да се пробват с биткойн ETF-и, но и дори с по-екзотични инструменти. Редица компании подадоха документи и за фючърсни фондове на етер или биткойн и етер. Такива ETF-и не се търгуват в САЩ и по-рано тази година SEC отхвърли опити за пускането на фондове с фючърси на етера.

Друг потенциално положителен сигнал за възможно смекчаване на позицията на SEC към криптовалутните ETF-и може да се окаже пускането на инструмента Volatility Shares 2x Bitcoin Strategy ETF (BITX), посочват в нюзлетъра си от Coinbase Bytes. Фондът дебютира през юни и натрупа над 20 млн. долара активи. Той е първи по рода си.

SEC първоначално разполага с 45 дни, за да вземе решение за молбите за спот борсово търгуван фонд. След това ще има още 45, после 90, а след това 60 – общо 240 дни. Борсовият регулатор ще трябва да вземе решение в рамките на 240 дни, коментира Сейфарт.

Мнозина пазарни наблюдатели очакват нови отлагания през септември.

„Основният сценарий за ETF заявление ще е от администрацията да правят, каквото правят в продължение на години, и да използват всички свои правомощия да забавят решението“, коментира на свой ред Стефан Олет, главен изпълнителен директор на FRNT Financial. „Дори и тези продукти в крайна сметка да бъдат одобрени, ще е много изненадващо това да стане при първата им възможност“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още