IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС договори предварителна сделка за борба с прането на пари с криптовалути

Доставчиците на криптоуслуги ще трябва да правят проверки, когато извършват трансакции за 1000 евро или повече

11:27 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз е една стъпка по-близо до това да накара криптокомпаниите да извършват надлежна проверка на своите потребители в рамките на по-мащабна инициатива за борба с прането на пари, съобщава Bloomberg.

Страните членки на блока, законодатели и Европейската комисия постигнаха предварително споразумение в сряда, в рамките на което доставчиците на криптоуслуги ще трябва да правят проверки, когато извършват трансакции за 1000 евро или повече. Също така са прибавени и мерки за намаляване на рисковете при трансакции с лични портфейли, които не са управлявани от посредник.

„Това ще гарантира, че измамниците, организираната престъпност и терористите няма да имат възможност да легитимират приходите си чрез финансовата система“, каза белгийският финансов министър Винсент ван Петегем в позиция. В момента Белгия е начело на ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Споразумението е част от по-голям пакет, който цели да защити европейската финансова система от пране на пари и финансиране на тероризма. Преди това съюзът прие широкообхватната мярка за управление на дигиталните финанси, известна като MiCA.

Новите правила все още трябва да бъдат процедурно одобрени от Европейския парламент и страните членки, преди да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още